Hikaru no Go Deluxe

Mangaka: Yumi Hotta / Takeshi Obata
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 20
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hikaru no Go kennen we als het pareltje dat ontsproot uit de grijze hersenmassa van Yumi Hotta en dat artiest Takeshi Obata definitief bij de grootste tekenaars aller tijden katapulteerde. Sinds het einde van Hikago vormt Obata een succesvol duo met scenarist Tsugumi Ohba, maar hoe goed we Death Note en Bakuman ook vinden, aan het magistrale Hikaru no Go kunnen ze toch net niet tippen.

Hikaru no Go in het Frans was een wilde gok van Tonkam. Zou het Franse publiek het go-spel waarrond de serie gebaseerd is wel smaken? Het antwoord was overduidelijk: ja! Onze zuiderburen kregen al snel een zwak voor het diverse palet aan sterk uitgewerkte personages en wisten ook de boeiende plot rond het Go-spel en de geest Sai te smaken. Hikaru no Go blijft tot op heden één van Tonkams grootste successen. Het kon dan ook niet anders dat er een deluxe versie van de manga op de Franse markt terecht zou komen.

Hikaru no Go deluxe is de 20-delige kanzenban versie van de manga. Ietsjes groter formaat, het behoud van alle kleurenpagina’s en een luxueuze harde kaft moeten van deze heruitgave een echt luxe-object maken. Spijtig genoeg hangt daar ook een luxueus prijsje aan vast. De prijs ligt beduidend hoger dan andere ‘perfect editions’ die op de Franse markt verschijnen (Dragonball bij Glénat, Saint Seiya bij Kana, I’’s bij Tonkam zelf,…) en dat is uiteraard louter een gevolg van de keuze voor een hard cover uitgave.

Is die harde kaft de meerprijs waard? Natuurlijk geeft een harde kaft een meerwaarde aan het uitzicht van een reeks. Twintig mooie ruggen naast elkaar geeft een extra cachet aan je mangatheek. Maar het leesplezier bevordert een harde kaft allerminst voor een manga. En wil je die meerprijs wel betalen? Uiteindelijk krijg je nauwelijks meer pagina’s dan de gewone tankoubon versie (23 delen in Jump formaat en 20 delen in kanzenban uitgave) die ook nog steeds verkrijgbaar is en waar uiteindelijk niets mis mee was. Hikaru no Go is bovendien één van die reeksen die al heel wat kleurenpagina’s meekreeg in de gewone versie. En laat die kleurenpagina’s nu net de belangrijkste troef zijn van een luxe-uitgave.

Het verhaal heeft de tand des tijds prima doorstaan, maar dat uitgeverij Tonkam koos voor een harde kaft maakt deze heruitgave tot een dure (her)investering.

Hikaru no Go deluxe is een erg mooi afgewerkt product en zeker het bekijken waard, maar wij vonden de prijs toch wel erg hoog voor een beperkte meerwaarde. Vind je de pracht en praal in je boekenkast van belang, dan is dit een aanrader. Ben je een prijsbewuste koper, dan loop je hier best omheen.