Het Kapitaal

Mangaka: Karl Marx
Uitgever: EPO
Volumes Frans: 0
Volumes Japans: 2
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het Kapitaal is de tweede release in de Graphic Classic collectie van uitgeverij EPO. Deze collectie omvat de “manga de dokuha” en dat zijn hervertellingen van klassiekers uit de literatuur en de non-fictie. In tegenstelling tot het one-shot Oorlog en Vrede wordt Het Kapitaal gespreid over twee delen (deel 1: najaar 2010; deel 2 voorjaar 2011).

Robin heeft samen met zijn vader een klein boerderijtje waar ze voornamelijk kaas maken. Wekelijks verkopen ze hun kaas op de markt. Telkens zijn ze volledig uitverkocht. Enerzijds omdat ze niet veel produceren, anderzijds natuurlijk ook om de uitmuntende kwaliteit van hun kaas. Robin wil het grootser aanpakken en uitbreiden maar zijn vader weigert.

Wanneer Robin een investeerder tegen het lijf loopt laat hij zich ompraten om een kaasfabriek uit de grond te stampen. Daniël levert het geld, Robin de expertise. Robins vader waarschuwt hem voor de sluwe Daniël maar Robin wil rijk worden. Hij is ervan overtuigd dat zijn moeder nog zou leven mochten ze vroeger meer geld gehad hebben.

Robin zal een fabriek met verschillende arbeiders leiden en zal al snel keuzes moeten maken. Harde keuzes. Wanneer de omzet te laag is, zal Daniël Robin doen inzien dat arbeiders slechts goederen zijn. Volledig vervangbaar als ze niet voldoen. De harde aanpak loont. Maar tegen welke voorwaarden?

Deze Graphic Classic legt de basisprincipes uit van Marx’ theorieën. De pagina’s worden her en der opgesmukt met enkele simpele definities maar meestal is het verhaal duidelijk genoeg. Het verhaal laat in de praktijk zien wat de definities in theorie verduidelijken. Maar het verhaal staat ook op zichzelf. Ben je niet geïnteresseerd in de ideeën van Marx dan krijg je nog steeds een vlot weglezend verhaal voorgeschoteld.

Net zoals Oorlog en Vrede geeft ook Het Kapitaal een vereenvoudigde weergave van een “klassieker”. Ditmaal geen geschiedkundig literair werk maar een kritische blik op de economie. Ondanks het verhaal dat errond gebreid wordt, is er van een mangaka geen sprake. Nergens wordt hij/zij bij naam genoemd. Enkel Karl Marx wordt vermeld als auteur, het verhaal & tekenwerk zijn bijkomstig. De theorieën en de boodschap primeren.

Zowel Oorlog en Vrede als Het Kapitaal tonen dat deze collectie een enorm potentieel herbergt. De Graphic Classic geven een eenvoudig maar volledig beeld van het origineel en maken het toegankelijk voor een breed publiek. Echte aanraders!