Heat

Mangaka: Ryoichi Ikegami / Buronson
Uitgever: Kabuto
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 17
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Wij waren hier op de Heuvel best wel fan van ‘Sanctuary’, de yakuza manga van het duo Ryoichi Ikegami (tekeningen) en Buronson (scenario). Aangezien het duo met ‘Heat’ ook een andere succesvolle reeks op hun actief had, besloten we overstag te gaan. Meer yakuza, maar viriele mannelijkheid? Wij tekenden present!

Heat vertelt het verhaal van Tatsumi Karasawa, een zelfzekere, oersterke kerel die snel furore maakt in het criminele milieu van Shinjuku. Tatsumi heeft lak aan alle regels en geplogenheden en leeft volgens zijn eigen vrijheden. Dit zelfstandig manneke zal het opnemen tegen de gevestigde maffiaclans én de autoriteiten, en dat zonder genade…

Sanctuary haalde zijn kracht vooral uit de dualiteit tussen de yakuza wereld en het politieke milieu waar de twee hoofdpersonages elk hun weg vervolgden om hun ideale wereld te creëren. Er werd een doel nagestreefd. En dat is net hetgene wat we bij onze lectuur van Heat misten…

Heat bevat veel minder diepgang dan Sanctuary en zet vooral in op hersenloos spierballengerol. Daar zal zeker een publiek voor zijn, maar dat was niet wat we zochten toen we de lectuur van deze 17-delige seinen manga aanvatten.

Niet onbelangrijk: de manga werd in het Frans uitgegeven door Kabuto en buiten het feit dat de reeks niet meer herdrukt wordt, werd ze ook nooit volledig uitgegeven. Slechts 12 van de 17 delen waren verschenen toen Kabuto ermee ophield.