Happy!

Mangaka: Naoki Urasawa
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 15
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Naoki Urasawa moeten we niet meer voorstellen. Titels als Monster, 20th Century Boys of Pluto worden algemeen beschouwd als klassiekers. De mangaka was net daardoor minder happig om zijn ouder werk te laten uitgeven in de westerse wereld. Gelukkig ging hij alsnog overstag en kunnen we sinds kort een deluxe uitgave van Happy! in het Frans lezen.

Miyuki Umino is 17 jaar en zorgt na de dood van haar ouders voor haar zusje en haar twee jongere broertjes. Het is telkens moeilijk aan het eind van de maand om rond te komen maar het meisje doet haar best en al bij al vormen ze een gelukkig gezinnetje. Maar dan begint een lange nachtmerrie voor Miyuki…

Haar grote broer heeft wederom pech gehad in het zakendoen en draagt een schuldenberg van maar liefst 250 miljoen yen met zich mee – omgerekend zo’n 2 miljoen euro. En wanneer haar broer verdwijnt zijn het niet de banken die aankloppen bij Miyuki, maar wel een criminele organisatie die Miyuki voorstellen om zich te prostitueren. Het meisje weigert en probeert een andere oplossing te vinden maar haar karig loontje volstaat niet eens om de interesten af te betalen.

Op het moment dat ze geen uitweg meer lijkt te hebben ziet ze een reportage over de beste tennisster ter wereld die op één jaar tijd… 250 miljoen yen verdiende. Miyuki was in haar jeugd een groot tennistalent maar borg haar raket op toen haar ouders stierven. Nu is het tijd haar grootste talent weer te gaan benutten…

Miyuki is echter een meisje dat geboren is voor het ongeluk. Heel wat tegenslag zal haar te beurt vallen en niemand lijkt haar ook maar enig succes te gunnen… Waar haalt ze de kracht om te blijven vechten?

Happy! is een heel ander type manga dan wij in het westen van Urasawa gewend zijn. Qua plot weegt het veel lichter dan zijn recenter werk, maar de sfeer is bij momenten echt wel grimmig en hard. Dit is allesbehalve een luchtige sportmanga vol nekketsu zoals Captain Tsubasa of Slam Dunk. De miserie van Miyuki staat centraal en haar lijdensweg is lang, erg lang. Vijftien deluxe volumes om precies te zijn.

Gelukkig zit er ook een gezonde dosis humor in de manga. Sango, het jongste broertje van Miyuki, hanteert een sublieme, droge humor die erg aanstekelijk werkt. En ook op de grote vijand van Miyuki, Choko Ryugasaki, die haar het leven zuur maakt, kan je moeilijk lang kwaad blijven. Daarvoor is ze te ontwapenend (en te knap).

De deluxe uitgave van deze manga valt te vergelijken met die van City Hunter (die ook bij Panini Manga verschijnt): meer pagina’s per volume en het behoud van kleuren- en monochroompagina’s.

Happy! is een zeer degelijke manga. Het verschil met recenter werk van Urasawa kon nauwelijks groter, maar toch blijft de reeks overeind. Wat toch heel wat wil zeggen.