Hakaiju

Mangaka: Shingo Honda
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik zou deze recensie kunnen starten met: “Mangaka Shingo Honda kennen we reeds van de manga Ping Pong Dash” maar wie kent Ping Pong Dash, kan ik me dan afvragen. Een sportmanga staat ook haaks op de horrorreeks die het hier besproken Hakaiju is. Nietszeggende intro met andere woorden. Hopelijk komt Hakaiju sterker uit de hoek dan deze introductie!

Akira, Eiji en Miku waren drie handen op één buik tijdens hun kinderjaren. Maar bij het opgroeien worden beide jongens verliefd op Miku. Voor het tot een barst in hun vriendschap kan leiden verhuist Miku echter waardoor het drietal even wat ademruimte krijgt. Eiji is de grote ster van het basketbalteam en Akira staat steeds weer in zijn schaduw. Maar dan vindt een hevige aardbeving plaats… Akira krijgt een kast op zich en ontwaakt slechts enige tijd later. Hoe lang is hij bewusteloos geweest? Als hij zich uit zijn penibele situatie bevrijdt begint de miserie pas goed… Hij wordt al onmiddellijk geconfronteerd met het aan stukken gereten lichaam van Eiji en de school wordt aangevallen door immense monsters. Wat is hier aan de hand? En vooral, waar is het nog veilig?

Tijdens die enkele momenten dat Akira bewusteloos was lijkt het aanzicht van de wereld voorgoed veranderd. Gedrochten van monsters verorberen vluchtende trosjes mensen en de overlevenden wordt geen moment respijt gegund. Het GSM-netwerk ligt lam maar op televisie wordt nergens gewag gemaakt van de problemen… De mysteries stapelen zich op, maar veel tijd om erover na te denken is er niet. Overleven is het enige wat de overlevenden bezighoudt.

Hakaiju is een beklijvende horrormanga met als setting het na een aardbeving verwoeste Japan. Het is een thema dat wel vaker terugkomt. Hakaiju kan je dan ook in dezelfde categorie onderverdelen als het oudere Dragon Head of recentere titels zoals Sprite en Tokyo Magnitude.

Akira tracht te overleven en vindt op zijn weg nieuwe vrienden waarmee hij samen zal zoeken naar eventuele oude vrienden die de invasie overleefd hebben. Vooral het lot van Miku houdt hem bezig.

Hakaiju is niet echt vernieuwend in het genre maar de aangename pennentrekken van de mangaka en de drukkende sfeer maken van deze manga toch een aanrader voor de liefhebbers.