H2

Mangaka: Mitsuru Adachi
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 34
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ze blijven echt wel met Adachi manga gooien op de Franse markt. We hebben er zolang op moeten wachten, en nu ineens vliegen ze ons van alle uitgeverijen rond de oren. Nog maar net verscheen het laatste volume van ‘Rough’ bij Glénat of Tonkam kwam al aanzetten met H2. Hebben we er stilaan onze buik van vol of blijft Adachi ons plezieren met z’n meestal schitterende combinatie tussen humor, romantiek en sport?

Hiro Kunimi, Hidéo Tachibana en Hikari Amamiya beleven samen een vreugdevolle jeugd. Hiro en Hidéo zijn de aces van hun baseballteam en Hiro koppelt de knappe Hikari aan z’n beste vriend Hidéo waardoor het ook op vlak van de liefde allemaal gesmeerd loopt. Maar dan slaat het noodlot toe.

Als ze hun hoger middelbaar moeten aanvatten blijkt Hiro een ernstig elleboogletsel te hebben opgelopen. Hij zal nooit meer baseball mogen spelen. Z’n droom valt in duigen. Hiro schrijft zich in op de Senkawa school waar hij lid wordt van het voetbalteam. Senkawa is een school zonder officieel baseballteam en zo zal hij nooit in verleiding komen om de bat nog eens op te nemen.

Hidéo en Hikari vatten het nieuwe jaar aan op de Meiwa school waar ze zich inschrijven bij het gerenommeerde baseballteam dat met Hidéo als batter kans maakt op de legendarische Koshien titel.

Op de Senkawa school ontstaat er een opstootje wanneer het voetbalteam het kleine amateurclubje baseballfans uitdaagt een baseballmatch te spelen. Het arrogante en onsportieve gedrag van zijn nieuwe ploegmaats doet Hiro overschakelen naar z’n geliefkoosde sport… voor even, denkt hij. Maar als z’n elleboog het uithoudt begint hij te twijfelen. Wanneer hij enkele dagen in de krant leest dat de dokter die z’n elleboog afkeurde voor het baseball een charlatan bleek te zijn, klaart de hemel open voor Hiro.

Maar de problemen zijn nog niet van de baan. Senkawa heeft geen officieel baseballteam en daar is een gegronde reden voor. De directeur heeft dit immers verboden en is vastbesloten voet bij stuk te houden! Maar wat is de definitie van ‘vastbesloten’ in het Adachi-woordenboek?

H2 ontpopt zich al snel tot een pure baseballmanga. Meer nog dan bij Touch neemt deze in Japan populaire sport de hoofdbrok voor z’n rekening. Gelukkig is daar ook nog de vierhoeksverhouding die zich al snel ontpopt. Haruka Koga, de onhandige manager van het Senkawa baseballteam, die valt voor Hiro; terwijl deze laatste toch nog steeds een zwak heeft voor z’n jeugdvriendin Hikari die hij echter zelf samenbracht met z’n beste vriend Hidéo. Voer voor de nodige misverstanden en quiproquo’s die Adachi kenmerken.

H2 ontgoochelt niet. Adachi slaagt er ook hier in een mooi evenwicht te vinden tussen zijn typische humor en de plot. Het baseball neemt echter bij momenten een prominente rol in en voor mensen zoals ik die geen kaas gegeten hebben van deze sport – ondanks de lectuur van verschillende baseballmanga! – is het soms moeilijk volgen. Gelukkig last Adachi op tijd en stond momenten in waar hij zijn humor tentoonspreidt.

Voor de fans van Mitsuru Adachi is dit verplichte kost. Sommige fans vinden dit z’n meest complete werk waar Adachi scenaristisch het best uit de verf komt, maar ik trek dit toch in twijfel. Rough blijft voor mij de ultieme Adachi manga, en betreffende z’n baseballreeksen biedt Touch door enkele cruciale ‘key moments’ ook net dat tikkeltje meer dan H2. Voor de leken raad ik dan ook eerder deze twee laatste aan.