Gurren Lagann

Mangaka: Kotaro Mori / Gainax
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Studio Gainax is nog altijd een naam die klinkt als een klok in het animewereldje. Hun bekendste werk is natuurlijk Neon Genesis Evangelion dat niet alleen als anime furore maakte, maar waarvan ook de mangaversie heel wat zieltjes wist te overtuigen. Toen ik onlangs een andere manga-adaptatie van een Gainax-anime te lezen kreeg was ik echter minder overtuigd. De manga van Diebuster Gunbuster 2 was eerder voer voor de hardnekkigste fans van de anime. Met het eveneens op een Gainax-anime gebaseerde Gurren Lagann kon het dus alle kanten uit…

Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst. De mensheid werd gedwongen ondergronds te gaan leven toen beestachtigen hen van het aardoppervlak verdrongen. Ondergronds leven is echter gevaarlijk. Elke aardbeving kan immers een ganse gemeenschap uitroeien.

Simon graaft nieuwe stelsels uit in zijn ondergronds stadje. Hij vormt samen met zijn ‘grote broer’ Kamina een goed team, ook al lijken beide jongens tegenpolen. Simon is een schuchtere, frêle jongen, terwijl Kamina met zijn grote mond en dito daden telkens weer in opstand komt tegen de burgemeester.

Wanneer Simon een belangrijke ontdekking doet tijdens een van z’n uitgravingen barst het verhaal los en krijgen Simon en Kamina via een hevige aardbeving de kans bovengronds een kijkje te gaan nemen. En daar doen ze enkele boeiende ontdekkingen…

Gurren Lagann is wederom een soort mecha-verhaal. De actie overheerst echter alles, doorspekt met wat humor en rondborstige deernes. Het scenario ontpopt zich langzaam maar zeker en bevat voldoende elementen om de lezer blijvend te boeien.

Gurren Lagann heeft een sterk uitgangspunt. De uitwerking is van goede kwaliteit, ook al zijn de actiescènes niet altijd even vlot om volgen. Kotaro Mori levert een aangenaam product af dat de shonen liefhebber zeker zal weten te smaken.