Gunnm

Mangaka: Yukito Kishiro
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 9
Volumes Japans: 9
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Gunnm was één van de eerste manga’s die in Frankrijk verscheen. Het is tevens één van de verkoopskanonnen van Glénat en dat werd beloond met een deluxe uitgave die enkele jaren na de gewone uitgave werd uitgegeven. Raar maar waar, de deluxe uitgave telt minder pagina’s dan de gewone negendelige uitgave. Yukito Kishiro kende immers enkele persoonlijke problemen aan het einde van de reeks en maakte er daarom snel een einde aan. In de deluxe versie werden er dus enkele tientallen pagina’s uitgelaten omdat dit einde niet paste in de zienswijze van Kishiro. Nadat zijn problemen van de baan waren kon hij zijn belangrijkste werk immers hernemen en lanceerde hij Gunnm –Last Order dat het échte Gunnm einde zal worden. Ook ‘GLO’ wordt bij Glénat uitgegeven.

Gunnm speelt zich af in het ‘stort’ wat eigenlijk gewoon de grootste stad op aarde is. Boven de aarde zweeft echter de stad Zalem en daar is het volgens de ongelukkige bewoners van het stort aangenaam vertoeven.

Het verhaal begint wanneer Ido een zwaargehavende cyborg redt op een vuilnishoop. Hij zal haar een nieuw lichaam geven en het meisje de naam ‘Gally’ geven. Het meisje is haar geheugen echter kwijt en het is slechts in de loop van het verhaal dat we meer te weten komen over het verleden van Gally die duidelijk gemaakt is om strijd te leveren.

Ido is een premiejager, en al snel zal Gally in zijn voetsporen treden. Ze komt in aanraking met de levensgevaarlijke en volledig geschifte Makaku. Tijdens het gevecht met hem zal Gally gebruiken maken van de Panzer Kunst, een oude gevechtsport vanop Mars. Een tipje van Gally’s verleden wordt gelicht…

Gally zal verliefd worden op Yugo, een jongen die ervan droomt om naar Zalem te verhuizen. Yugo’s droom is echter onrealiseerbaar en de jongen gaat eraan kapot. In een ultieme poging om Zalem te bereiken zal hij het leven laten. Gally verdwijnt om haar liefdesverdriet te verwerken en duikt enkele maanden later op in het milieu van het motorball, een spectaculaire sport die de menigte van het ‘stort’ moet entertainen. Na haar korte maar spraakmakende verblijf in de catacomben van het motorball is het voor Gally tijd om af te rekenen met haar verleden en gaat ze op zoek naar Ido die ontvoerd is door de gevaarlijke professor Nova. Er staan Gally nog tal van avonturen te wachten.

Gunnm is een cyberpunkmanga en ik kan niet zeggen dat dit genre mij ligt. Gunnm overstijgt echter het genre en is een klassieker die iedereen kan aanspreken. De verhaallijn houdt je negen volumes lang in de ban en de plot is zo divers dat iedereen wel zijn gading zal vinden. Mijn favoriete onderdeel is veruit de episode waarin Gally schittert in het motorball.Erg spectaculair hoe de races in beeld worden gebracht en het universum is zo uitgebreid dat Kishiro er zelfs een aparte manga over heeft gemaakt (Ashman, ook uitgegeven bij Glénat). Daarmee zijn we aanbeland bij de tekeningen en Kishiro is een meester die zijn tekenstijl tot in de puntjes beheerst. Een aangename stijl die het nodige oog heeft voor detail zonder de lezer te overdonderen.

Gunnm is een klassieker in het genre. Met Gally maken we ook kennis met een erg charismatisch personage dat vele lezers, zowel mannen als vrouwen, zal aanspreken. Sterk, moedig, maar bovenal laat ze ook haar hart spreken. Deze review van Gunnm bespreekt nog niet een honderdste van de plot en het moge duidelijk zijn dat dit een erg sterke manga is.