Guin Saga

Mangaka: Hajime Sawada / Kaoru Kurimoto
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De naam Guin Saga doet misschien een belletje rinkelen bij de fantasy liefhebber onder de mangafans. Guin Saga is een Japans fantasy epos zonder weerga. Meer dan honderd romans werden er geschreven door Kaoru Kurimoto. Guin Saga is daarmee de langst lopende serie voor een enkele auteur. Kurimoto overleed echter in mei 2009 en de teller zal dus blijven staan op 126 romans.

Dat is echter nog steeds meer dan genoeg om ook een mangareeks van genoeg verhaal te voorzien. Mangaka Hajime Sawada waagde zich aan deze enorme taak en uitgeverij Asuka brengt ons nu de manga in een Franse vertaling. Voor ons een eerste kennismaking met het grootse universum van Guin Saga!

Het verhaal begint wanneer het leger van Gohra het paleis van buurstaat Paroh inneemt. Iedereen wordt op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Enkel de troonopvolgers Linda en Rémus slagen erin te ontsnappen.

Tijdens hun ontsnapping komen ze in aanraking met het vreemde wezen Guin. Guin heeft een enorm groot gespierd lichaam met de kop van een luipaard. Hij lijdt aan geheugenverlies en herinnert zich enkel zijn naam en het woord “aurra”. Is het een plaats? De naam van een persoon? Hij kan het zich niet herinneren maar beseft wel dat het de enige link is naar zijn verleden…

Guin zal de twee kinderen helpen maar ondanks zijn onmenselijke kracht worden ze gevangen genomen door soldaten van Gohra. Linda, Rémus en Guin vallen in handen van de verschrikkelijke graaf Vannon…

Guin Saga begint ijzersterk en heeft geen nood aan een lange introductie zoals sommige andere fantasy verhalen. Het scenario biedt alles wat je van goede fantasy mag verwachten: de setting, de politiek, de actie, de mysteries,… Bovendien word je als lezer overstelpt door goed uitgewerkte personages die je bij de keel grijpen. Ook de tekeningen maken de lectuur van deze manga een aangenaam tijdverdrijf. Jawel, je merkt het al, we hebben hier te maken met een topper!

Hajime Sawada levert hier een pareltje af. Hij mocht natuurlijk vertrekken van een ijzersterk scenario, maar net omdat het universum van Guin Saga zo uitgebreid is, is dat geen garantie op succes. Hij is erin geslaagd de omzetting van roman naar manga heel vlot te laten verlopen en dat is uitsluitend zijn verdienste, mogen we aannemen. Guin Saga is de absolute top in het fantasy genre.