GTO

Mangaka: Tôru Fujisawa
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 25
Volumes Japans: 25
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Great Teacher Onizuka, oftewel GTO is één van de populairste manga’s in Frankrijk. De reeks die maandelijks verscheen ging als zoete broodjes over de toonbank. Na 25 volumes vol zotte avonturen kwam er dan uiteindelijk een einde aan GTO. Maar wat maakt deze reeks nu zo speciaal? Wel, lees verder om erachter te komen.

GTO is het verhaal van Eikichi Onizuka die afgestudeerd is aan een derderangsuniversiteit en nu een beetje doelloos door het leven gaat. Hij zoekt een gemakkelijk en goedbetaald jobke, liefst met veel vrouwelijk schoon rondom hem.

Op een dag leert hij een meisje kennen en eindelijk blijkt hij dan toch de liefde van zijn leven te hebben gevonden, maar juist op het moment dat hij wil toeslaan blijkt dat het meisje verliefd is op een kalende, lelijke, onderbetaalde leerkracht. De grijze hersenmassa van Eikichi zet zich in gang en hij beseft dat lesgeven aan een bonte verzameling jonge, knappe, aantrekkelijke meisjes hem wel zou liggen. Zouden ze immers niet allemaal op hun ‘great teacher’ verliefd worden?

Na enkele moeilijkheden slaagt hij erin als stagiair aan de slag te mogen. Maar Onizuka heeft niet direct de meest gemakkelijke klas gekregen. De voorbije drie klastitularissen werden weggepest. Ze werden depressief of kregen zelfs zelfmoordneigingen na een tijdje te hebben lesgegeven aan de klas van Onizuka. Maar Onizuka is een perverse wildebras en zal op zijn eigen onorthodoxe manier proberen zijn klas tot de orde te roepen.

GTO is het verhaal van Onizuka die een voor een zijn leerlingen in het gareel probeert te krijgen. Bij de een lukt dat al sneller dan bij de ander. Maar Onizuka doet meer. Met zijn eigenwijze manier van lesgeven probeert hij zijn studenten levenswijsheid mee te geven, en hen een kans te geven om hun dromen waar te maken en iets met hun leven aan te vangen. Onizuka mag zich dan wel in het onderwijs gestort hebben om zijn leven lang in contact te zijn met jong, vrouwelijk schoon, maar in de loop van het verhaal merken we dat Onizuka zijn roeping gevonden heeft.

Eikichi Onizuka is een personage waar je je al snel aan hecht. Hij is echt pervers tot op het bot, maar als het moet laat hij duidelijk zien dat hij een goed hart heeft. Hij is verschrikkelijk arrogant, seksueel geobsedeerd, niet bijster slim, en toch hecht hij meer belang aan bepaalde waarden dan andere personages die als respectvol door het leven gaan. Misschien is dat wel een van de sterkste kanten van de manga. De maatschappij wordt erin aangeklaagd, maar op een manier die we niet dikwijls zien. Het is de zogezegd verloren jeugd die aan het langste eind trekt en de waarden van hun ouders in vraag stelt, zonder deze daarom volkomen af te breken.

GTO is een manga die vooral humoristisch uit de hoek komt, maar toch biedt de manga meer. De tekenstijl is erg speciaal. Fujisawa beheerst zijn stijl maar sommige mensen zullen er door afgeschrikt worden, terwijl andere er helemaal geen graten in zien. Persoonlijk vind ik dat de stijl heel goed past bij het thema van de manga, maar het heeft inderdaad niet de draagkracht van een Hojo of een Katsura.

Lees het eerste volume van GTO en je bent direct vertrokken voor de rest van de reeks.