Green Worldz

Mangaka: Yusuke Osawa
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 8
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Green Worldz is een apocalyptische manga van Yusuke Osawa die een nieuwe topper moet worden in de catalogus van uitgeverij Pika. Maar is het ook een topper?

Green Worldz speelt zich af in het Tokio van de nabije toekomst. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan wordt er intens aan stedelijke bebossing gedaan. Maar op een dag loopt het fout en keert de natuur zich tegen de mensheid…

We volgen Akira die op het moment van de ramp de metro neemt om zijn jeugdvriendin Yui te bezoeken. Een elektriciteitspanne legt het metroverkeer stil en samen met de andere passagiers zoekt Akira zich een weg naar de buitenwereld. Maar bovengronds is alles overwoekerd door gigantische planten die alles wat beweegt aanvallen en smakelijk verorberen. Wat is er met de wereld gebeurd?

Akira zal samen met een groepje overlevenden de wapens opnemen tegen de natuur. Hun vijanden zijn vleesetende planten, gigantische insecten en gemuteerde monstruositeiten. Maar Akira wil niet louter overleven. Zijn grootste drijfveer om in leven te blijven is om te achterhalen of zijn vriendinnetje Yui de ramp eveneens overleefd heeft. Is er nog hoop? Voor Yui? Voor de mensheid ?

Green Worldz is een apocalyptische manga die zich voor een keer niet afspeelt in een desolaat woestijnlandschap, maar wel in een groene wereld waar de natuur het heft in handen lijkt te nemen. Maar wat heeft deze transformatie in gang gezet? Vindt Akira Yui terug? Vragen die de lezer bezighouden bij de lectuur van Green Worldz.

Green Worldz is leuk getekend maar het scenario blijft al bij al erg klassiek. We volgen een groepje overlevenden die niet enkel te maken krijgen met de natuur als vijand, maar die natuurlijk ook moeten afrekenen met de interne strubbelingen in de groep. Green Worldz nestelt zich als vlotte weglezer in de middenmoot maar overstijgt die nergens.