Grand Blue

Mangaka: Kimitake Yoshioka / Kenji Inoue
Uitgever: Meian
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 16
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Grand Blue komt de catalogus van uitgeverij Meian versterken. Kan de seinen manga van Kodansha ook het Franse publiek veroveren? Tekenaar Kimitake Yoshioka en scenarist Kenji Inoue leveren immers een ietwat bijzondere manga af…

Iori heeft op de middelbare school altijd op jongensscholen gezeten. Voor zijn overstap naar de universiteit wil hij het anders aanpakken en wil hij een ‘normaal’ studentenleven beleven. Om die reden trekt hij in bij zijn nonkel die een duikhandel heeft. Al snel wordt Iori meegezogen in het leven van de duikersclub op de universiteit en dat verloopt niet zoals Iori verwacht had…

Iori’s senpai in de duikersclub hebben namelijk twee hardnekkige gewoontes: liters alcohol verzetten én daarbij op één of andere manier hun kledij uitspelen. De duikersclub is dan ook een bende geschifte, naakte, mannelijke buddies. En dat was niet echt hoe Iori zijn leven als universiteitsstudent voor ogen had. Maar de alcohol smaakt toch oh zo lekker. En wie heeft er nu ook kleren nodig?

Iori verblijft bij zijn nonkel onder hetzelfde dak als zijn twee nichtjes. Chisa heeft dezelfde leeftijd als Iori en keek uit naar de komst van haar neef, maar als blijkt dat hij een even grote perverse dronkenlap is als de andere jongens van de duikersclub, daalt hij al snel in haar achting. Iori hoopt troost te vinden bij de iets oudere Nanaka maar zij blijkt een bijzondere fetish te hebben voor haar zusje… In wat voor wereld is Iori terechtgekomen?

Grand Blue is een hilarische komedie die echter niet iedereen zal aanspreken. De mannelijke personages hossen de helft van de manga zonder kleren rond en de alcohol tiert welig. Een oolong thee zal nooit nog hetzelfde smaken als je Grand Blue gelezen hebt.

De humor is bedoeld voor een mannelijk tienerpubliek, maar het moet gezegd dat je gewoon vaak écht wel moet lachen om de situaties of de expressies op de (uitgestreken) gezichten van de personages. Maar de grens tussen humor en irritatie is soms flinterdun en zal zeker overhellen naar dat tweede als je niet tot het doelpubliek behoort. Maar in het genre is dit écht wel straffe kost!