Gokinjo

Mangaka: Ai Yazawa
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 7
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Bij Akata/Delcourt wouden ze maar wat graag alle werken van Ai Yazawa uitbengen. Nana was immers een succes en de fans van de mangaka zouden ook de andere werken van haar wel weten te smaken. Akata/Delcourt kocht dus de rechten op Gokinjo, maar talmde blijkbaar iets te lang om ook die op het ‘vervolg’ hiervan te kopen, met name Paradise Kiss. Deze laatste reeks die zowel qua tekenstijl als qua sfeer meer aanleunt bij Nana dan Gokinjo verschijnt dus bij het concurrerende Kana. Tot zover dit stukje geschiedenis!

Gokinjo, une vie de quartier is een minder recent werk van Yazawa. De tekenstijl verschilt nog duidelijk van wat we gewoon zijn uit Nana. Ook het publiek dat aangesproken wordt is anders vermits Gokinjo verscheen in het Japanse prepublicatiemagazine Ribon, waar ook Wataru Yoshizumi (Marmalade Boy, Mint na Bokura, Kimi Shika Iranai,…) in gepubliceerd wordt. Het verhaal is dus geschreven voor een jonger publiek dan Nana of ParaKiss.

We volgen Mikako Kôda, een meisje dat bij haar gescheiden moeder leeft. De moeder is mangaka… en heeft weinig tijd voor haar dochter die vaak zelf haar plan moet trekken. Gelukkig is daar haar buurjongen Tsutomu die ondanks zijn populariteit bij het andere geslacht steeds weer klaarstaat voor zijn jeugdvriendin.

Beide pubers gaan naar de Yazawa kunstschool die hier Yaza-Gaku wordt genoemd – bij Kana vertalen ze dit door het zoveel beter klinkende Yaz’Art – en zijn er vooral geïnteresseerd in de mode. Mikako zal hier de basis leggen voor haar merk ‘Happy Berry’ waarmee ze furore maakt in ParaKiss.

Tsutomu voelt duidelijk meer dan alleen maar vriendschap voor Mikako maar twijfelt of hij zich niet gaat isoleren als hij uitgaat met zijn jeugdvriendin. Ze spelen ook vaak een kat en hond spel, en Tsutomu is helemaal niet overtuigd dat Mikako zijn intense gevoelens voor haar deelt. De jongen besluit dan maar uit te gaan met Body-Ko, een populair meisje. Als een andere vriend van de bende echter avances maakt bij Mikako beseft Tsutomu dat het met haar is dat hij zijn leven wilt delen. Nu alleen Mikako zelf hier nog van overtuigen…

Zoals je merkt aan de samenvatting van het verhaal is dit een traditionele shojo manga voor een jong publiek. Mensen die hopen hier een tweede Nana in te vinden zullen het boekje ontgoocheld dichtslaan. En toch laat Yazawa hier al glimpsen zien van wat ze later zal doen in Nana en Parakiss. Body-Ko is hierin bijvvorbeeld een interessant personage dat duidelijk het ‘jonge volkje’ overstijgt.

Gokinjo is een manga waarin het draait rond de ontluikende liefdesgevoelens tussen pubers die elkaar al gans hun leven kennen. Het is moeilijk een meer uitgemolken onderwerp te vinden. Gelukkig brengt Yazawa het met talent, en vooral met de nodige dosis humor waardoor de reeks de middenmoot achter zich laat.

Gokinjo, une vie de quartier is een aangenaam tijdverdrijf dat echter meer weg heeft van een manga van Yoshizumi dan van recenter Yazawa werk. Mensen die het oeuvre van Yazawa nog niet kennen raad ik aan eerst haar meesterwerkje Nana eens te bekijken, een manga waar zoveel meer diepgang inzit. De fans van de mangaka moeten Gokinjo maar eens proberen, maar dan wel met een andere ingesteldheid benaderen dan Nana.