Goblin Slayer – Year One

Mangaka: Kumo Kagyu / Kento Sakaeda
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 5
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Goblin Slayer – Year One is een spin-off van het originele Goblin Slayer waarin we onze favoriete hack and slasher volgen in zijn… eerste jaar als avonturier. Wat een verrassend weetje om deze recensie mee aan te vangen!

Het scenario is nog steeds van de hand van Kumo Kagyu en de tekeningen worden deze keer verzorgd door Kento Sakaeda. Net als het origineel is het uitgeverij Kurokawa die deze spin-off naar de Franse markt brengt.

Een jongen overleeft als enige van zijn dorpje een aanval van goblins. Vijf jaar later vangt dit verhaal aan en maakt deze zelfde jongeman zijn debuut als avonturier bij de plaatselijke gilde. Hij heeft slechts één doel voor ogen: alle goblins van de aardbol doen verdwijnen. Door brute kracht. En het nodige vernuft waar nodig.

Opvallend in deze spin-off is dat we dus eigenlijk niet zo ver teruggaan in de tijd in vergelijking met het origineel. De aanval op het dorp wordt nogmaals in beeld gebracht, maar nadien maken we meteen de sprong naar het debuut als avonturier van onze ‘Goblin Slayer’. Nog steeds worden er slechts met mondjesmaat fragmentjes getoond van die eerste maanden nadat zijn volledige gezin en dorpje werd uitgemoord door goblins. Is dit dan wel een interessant pad om te bewandelen?

Toch wel. De fans van het origineel zullen ook van deze spin-off smullen. Het is immers gewoon meer van hetzelfde. We ontmoeten heel wat personages uit het origineel en de Goblin Slayer doet ook hier al wat hij het best kan, namelijk goblins slayen. Alleen doet hij het hier nog een tikkeltje minder goed. Maar nog steeds erg indrukwekkend!

We leren ook op welke manier hij al zijn kennis heeft opgedaan en hoe hij contacten heeft gelegd met de andere weerkerende personages.

Goblin Slayer is geen manga die je leest voor het diepgravende plot, maar als je houdt van wat heroic fantasy en niet verlegen bent om wat fanservice, dan kan deze ‘young’ manga je misschien wel bekoren. Het beste is om gewoon bij Goblin Slayer te beginnen, maar als je het origineel goed vindt dan kan je blindelings overgaan tot de aankoop van Goblin Slayer – Year One die gewoon meer van hetzelfde, lekker weglezende en actievolle tijdverdrijf biedt.