Goal Masters

Mangaka: Cho Jae-Ho
Uitgever: Dragons
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 22
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zoals jullie wellicht al weten ben ik nog maar zelden overtuigd geweest bij het lezen van een manhwa, de Koreaanse strip. Ik had dan ook besloten de manhwa in het algemeen links te laten liggen. Er verschijnen immers al teveel manga om alles nog te kunnen opvolgen dus als je dan nog eens de manhwa markt moet volgen om slechts zelden iets interessants te ontdekken…

Maar kijk, Milan wist mij reeds te bekoren met hun manga-label Kanko, en daarom durfde ik het aan toch eens een blik te werpen op hun label voor de andere Aziatische strips: Dragons. Toen ik daar een manhwa over voetbal ontdekte, dacht ik met plezier terug aan de fun die ik beleefde bij het lezen van Captain Tsubasa en hoopte ik stiekem op een reeks die me terug zou doen wegdromen bij magistrale circusachtige voetbaltechnieken.

In de jaren ’80 is er een speler die furore maakt op de Aziatische velden. Zijn naam? Kim San. Maar het was niet omwille van zijn fluwelen baltoets of zijn verfijnde techniek dat hij naam had gemaakt. Het was z’n brute kracht en z’n agressieve speelstijl die de mensen onthielden. Na enkele jaren topvoetbal keert hij het wereldje ontgoocheld de rug toe. Hij kan het niet meer aan dat hij door iedereen wordt uitgespuwd omwille van z’n oncontroleerbare power op het veld.

Zeventien jaar later staat het Koreaanse voetbal nergens meer. De malaise bij de Kiba Dreams is enorm. De gemiddelde leeftijd van hun team ligt te hoog en ze hebben dringend nood aan nieuw, jong bloed. Waar bevindt Kim San zich? En vooral: hebben zijn twee zonen zijn talent geërfd?

De Kiba Dreams zien in de zonen van nationale held Kim San de oplossing bij uitstek om hun team nieuw leven in te blazen. Maar Kim San is sinds 17 jaar onvindbaar en als ze hem dan toch vinden blijkt hij zijn zonen verboden te hebben ooit een voetbal aan te raken. Mislopen de Kiba Dreams hun droomoplossing?

Het eerste volume van Goal Masters van Cho Jae-Ho overtuigt zelden. Het eerste deel waarin het gaat over Kim San is door de warrige pagina-indeling niet eenvoudig om volgen, en ook het verhaal bevat soms elementen die gewoon bij de haren getrokken zijn. Zoals waar Kim San en zijn bloedlijn hun kracht vandaan halen. Iets te overdreven.

Het tweede deel handelt dan over zijn twee zonen, en daar steekt het verhaal vol van de clichés die dan weer net iets te weinig vergezocht zijn.

Goal Masters is alweer een manhwa die gecatalogeerd wordt onder de noemer ‘ontgoochelingen’. En het zal best wel een tijdje duren voor ik het nog eens aandurf me op de Koreaanse markt te wagen.