Genshiken

Mangaka: Kio Shimoku
Uitgever: Del Rey
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 7
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Frankrijk kent een enorm florisserende mangamarkt waar iedereen z’n gading in kan vinden. Veelal is het het eerste land om een manga uit te brengen buiten Japan. Toch zijn er een paar van die reeksen waarop het wachten te lang duurt en waarvoor je dan maar een andere oplossing zoekt. Deze oplossing noem ik vaak ‘de US release’. Zo geschiedde althans met de manga Genshiken.

In Genshiken draait het allemaal rond een club otaku’s. Sasahara heeft zich zopas ingeschreven aan de universiteit en gaat op zoek naar een club waar hij z’n vrije tijd aan zal besteden. Hij gaat informatie inwinnen bij zowel de mangaclub als de animeclub maar het zal uiteindelijk het zootje ongeregeld van Genshiken zijn dat z’n aandacht trekt. Deze kleine club heeft nauwelijks bestaansrecht aan de universiteit want het enige wat ze doen in hun clublokaal is anime kijken en retro games spelen – tenminste dat doen ze als ze niet in hun collectie porno manga’s zitten te lezen.

Samen met Sasahara schrijft zich nog een andere student in bij Genshiken: Kohsaka. Een knappe, onbezorgde gamer wiens vriendin Genshiken op z’n grondvesten zal doen daveren. Saki-chan is immers anti alles wat met otaku’s te maken heeft. Het valt haar dan ook erg moeilijk toe te geven dat haar vriendje er een is. Het uitschelden van de Genshiken leden behoort tot haar dagdagelijkse activiteiten.

Sasahara vat het verhaal aan als hoofdpersonage. We volgen zijn intrede in het otaku milieu. Hij bloeit totaal open als otaku en ontdekt alle geneugten van dit bestaan. Met hem leert ook de lezer dit bestaan beter kennen.

In de loop van het verhaal merken we echter dat vaak de andere personages het laken naar zich toe trekken. Alle leden van Genshiken hebben hun eigen specialiteit en karakter en we leren hen in de loop van het verhaal beter kennen. De aandacht wordt meer en meer verlegd van Sasahara naar alle clubleden van Genshiken.

Er komen ook nieuwe gezichten bij in de reeks waardoor er eigenlijk nooit een einde had moeten komen aan de manga. Genshiken vernieuwt zichzelf door nieuwe gezichten te introduceren en anderen te laten afstuderen.

Meer informatie over de personages die deel uitmaken van Genshiken, en de activiteiten waaraan zij deelnemen vind je in de review over de anime Genshiken. De reeks werd immers overgezet naar een twaalfdelige anime die zowat de eerste drie volumes van de manga beslaat. De anime wordt uitgegeven bij Kaze.

Genshiken is voor de meeste bezoekers van deze site een aanrader omdat je er ofwel jezelf in zal herkennen, ofwel meer in zal leren over wat dit wereldje nu allemaal inhoudt. Een reeks die door de humor en de aangename tekenstijl ook een erg groot publiek kan aanspreken. Spijtig dat de Franse release zo lang op zich laat wachten, om dan nog maar te zwijgen over een Nederlandstalige. Gelukkig worden we gered door Del Rey.