Garden of Words

Mangaka: Makoto Shinkai / Midori Motohashi
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Makoto Shinkai kennen we van zijn prachtige animatiefilms, zoals 5cm per second. Het hier besproken The Garden of Words is een adaptatie van zijn animatiefilm Kotonoha no Niwa. Doet mangaka Midori Motohashi het werk van Makoto Shinkai eer aan?

Takao is een tiener die ervan droomt schoenmaker te worden. Geen doorsnee droom voor een jongen van deze tijd, maar toch wil hij er volop voor gaan. Tijdens een regenachtige dag spijbelt hij en schuilt hij in een Japanse tuin waar hij een mysterieuze vrouw ontmoet. Zonder weinig met elkaar te praten ontstaat er een zekere chemie tussen beiden en weten ze dat ze elkaar daar zullen treffen telkens het regent. De mooie jonge vrouw komt na verloop van tijd heel wat over Takao te weten, maar de jongen weet nauwelijks iets van de weemoedige schoonheid. Hij kent zelfs haar naam niet! Wat nu gedaan? Want het regenseizoen loopt op z’n einde… Zal hij haar ooit nog terugzien ?

Wederom slaagt Shinkai erin een nostalgische sfeer te creëren in zijn oeuvre. Een zekere tristesse gecombineerd met een hoopvolle ondertoon. Dit is alweer een heel mooi verhaal dat zeker de kwaliteiten bevat die we van Shinkai gewoon zijn, maar dat in mangavorm toch net dat tikkeltje aan kracht inboet ten opzichte van zijn animatiefilms. Moeilijk te zeggen hoe dat komt. Ligt het aan de mangaka of gewoon aan het medium? Bij Shinkai’s films zorgt de muziek vaak voor een meerwaarde en die ontbreekt hier natuurlijk… Dit one-shot The Garden of Words is zeker een aanrader maar kennismaken met Makoto Shinkai’s werk doe je toch best via zijn animatiefilms.