Garçon du Train

Mangaka: Wataru Watanabe
Uitgever: Taifu
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Densha Otoko is een waar fenomeen in Japan. Het begon allemaal met de roman maar er zijn nu ook reeds een sitcom, een film en maar liefst vier manga’s verschenen die allemaal hetzelfde verhaal vertellen. Het verhaal dat blijkbaar vooral de Japanse huisvrouw wist aan te spreken…

“Le Garçon du Train – Moi aussi, je pars à l’aventure !” (ganse mond vol die titel !) is het verhaal van een Japanse otaku die in de trein een meisje dat wordt lastig gevallen ter hulp schiet. Het is de eerste keer dat hij het heft in eigen handen neemt en wanneer hij thuiskomt zit zijn lichaam nog vol adrenaline van zijn grootmoedige daad. Maar hij heeft geen vrienden met wie hij zijn verhaal kan delen, dus surft hij naar 2channel, zijn favoriete forum, zijn enige thuis.

Le Garçon du train (de nick die hij vanaf dan gebruikt op dat forum) is een doorsnee Japanse otaku zoals we ze kennen uit andere mangareeksen (inclusief bril natuurlijk!). Zijn grootste vreugde bestaat erin een exclusief exemplaar van Sergent Kolélé te bemachtigen (verwijzing naar Keroro Gunso). Zijn contact met de buitenwereld is beperkt en zijn contact met het vrouwelijk geslacht onbestaand.

Zijn ontmoeting met Hermès, de jonge vrouw op de trein, zal zijn leven en persoonlijkheid langzaamaan doen veranderen. Wanneer hij als bedankje voor zijn ‘heldhaftige daad’ twee theekopjes krijgt toegestuurd van Hermès, heeft hij de raad nodig van zijn ‘vrienden’ op 2channel. Le Garçon zal vanaf dan zijn gevoelens, angsten en onzekerheden uiten in het topic van de vrijgezellen en samen zullen ze zijn ervaringen met Hermès bespreken en ‘beleven’. Stilaan zal hij zijn cocon verlaten en de sprong naar het echte leven wagen.

Garçon du Train lijkt op het eerste zicht een sentimentele shonen maar dan wel eentje zonder fanservice. En dat is net de sterkte van deze trilogie. Het gaat hier echt puur om het ontluiken van de onzekere Garçon. En voor één keer blijft het bij onzekerheid, en komen er geen perverse gedachten bij te kijken.

Deze manga biedt ons een heel mooi liefdesverhaal dat verankerd zit in het Japanse denken, en nauw aanleunt bij onze hobby en leefwereld. Net zoals de mensen op 2channel leef je mee met Garçon en beleef je zijn eerste ontmoeting, zijn eerste date, zijn eerste keer bij haar thuis, en zie je hem zijn vleugels uitslaan.

Vermits een groot deel van het verhaal zich ‘afspeelt’ op 2channel, vreesde ik vooral te worden blootgesteld aan ellenlange pagina’s ‘posts’ op het forum, maar de conversaties op 2channel worden op een leuke, leesvriendelijke manier weergeven, inclusief avatars die de emoties van hun gebruikers weergeven. Allemaal erg leuk gevonden en dus bevorderlijk voor een vlotte lectuur.

Garçon du Train was voor mij een enorm aangename verrassing. Ik wist niet goed waar me aan te verwachten en hoewel dit misschien wat licht weegt, is dit een leuk liefdesverhaal waar je best wel meeleeft met de personages, hun leefwereld en hun ervaringen.