Gamaran

Mangaka: Yosuke Nakamura
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 19
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Gamaran is het debuut van mangaka Yosuke Nakamura. Het is een shonen die ondertussen al meer dan 20 delen telt en voorgepubliceerd wordt in het magazine Shonen Magazine van Kodansha dat gekend is van manga als Fairy Tail, GTO en vele andere toppers. Wij vroegen ons dan ook af wat Gamaran waard was…

Het verhaal speelt zich af in het Edo-tijdperk (zie ook Kenshin bijvoorbeeld) in Unabara, een gebied dat gekend is voor de sterke vechtersbazen. De heer van het gebied heeft 31 zonen – bij een trosje verschillende vrouwen – en weet dan ook niet wie hem moet opvolgen. Hij besluit een groots opgezet tornooi te organiseren waarin verschillende martial arts dojo’s zijn zonen zullen vertegenwoordigen. De zoon die aan het hoofd staat van de winnaar zal de rechtmatige erfgenaam worden.

Wij volgen Naoyoshi, de 28ste zoon. Hij wordt door zijn vader en broers met misprijzen bekeken want zijn moeder is een vrouw van lage komaf. Hij wilt zich dan ook bewijzen in het tornooi om zijn status te verhogen. Hij zoekt zijn vertegenwoordiger voor het tornooi in de beruchte school Ogame. Jinsuke Kurogane is het gezicht van de dojo en heeft meer dan 1000 slachtoffers op zijn actief. Een geduchte tegenstander! Maar wanneer Naoyoshi bij de dojo aankomt lijkt Jinsuke al jaren geleden vertrokken te zijn. De enige leerling van de dojo is Gama, de 14-jarige zoon van Jinsuke. Gama beslist om voor Naoyoshi te strijden in het tornooi en zo begint hun queeste…

Gamaran is een doorsnee shonen verhaal, dat echter wel boeit en leest als een trein. Geen ellelange introductie, je wordt als lezer onmiddellijk in de actie gesmeten. Voor een debuut zit het ook al meteen snor met de tekenstijl en pagina-indeling die Nakamura hanteert. Erg mooi gedaan in een stijl die dicht aanleunt bij Naruto.

Gamaran is met andere woorden een verdienstelijke shonen manga waarvan het ons niet verrast dat die al 20 volumes lang de Japanse jeugd weet te boeien.