Gals!

Mangaka: Mihona Fujii
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 10
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

In het Nederlands richt Kana zich voornamelijk op het shonen publiek. Oké, ze hebben met Nana een shojo en met Monster een seinen maar de basis van hun catalogus vormen de diverse shonen reeksen. Glénat heeft een veel ruimere catalogus, zowel qua kwantiteit als qua diversiteit. Er is een veel uitgesprokener evenwicht tussen shonen, shojo en seinen. En ook binnen deze onderverdelingen is er plaats voor verschillende genres. Je kan Marmalade Boy en Fruits Basket niet met elkaar vergelijken, ook al zijn het beide shojo manga. En wat dan gezegd van Gals…?

Gals vertelt het verhaal van de zestienjarige Ran Kotobuki. Haar vader, haar moeder, haar broers, haar zussen, iedereen in haar familie werkt bij de politie. Maar Ran wil allesbehalve agente worden! Ze is enkel geïnteresseerd in de laatste nieuwe mode die het straatbeeld van Shibuya overheerst. Ran is dan ook een echte kogal (een modeverschijnsel dat vooral in de jaren negentig furore maakte in Japan en dat vooral gekend is vanwege de ‘loose socks’ die de meisjes droegen).

Ran ziet zichzelf als de number one kogal van Shibuya. Een zichzelf toegeëigende titel want er zijn heel wat troonpretendenten. Ze is altijd op zoek naar geld, maar gaat niet zover haar lichaam te verkopen. Ook stelen doet ze niet… In tegenstelling tot vele andere collega-kogals is Ran dus nog een braaf, rustig type. Maar dat is dan zonder haar karakter gerekend…

Gals is een erg typische shojo manga die vooral het wat jongere meisjespubliek zal aanspreken. Althans de jongere meisjes die ook gekend zijn met al de terminologie en modeverschijnselen die tijdens de jaren negentig het Japanse straatbeeld kenmerkten. Als westerse lezer word je immers toch ietwat aan je lot overgelaten. Zelden worden specifieke termen voorzien van extra uitleg en het hele onderwerp van de manga had best wel wat extra aandacht mogen krijgen in bonuspagina’s zoals Kana die soms voorziet.

Is Gals dan zo’n serieuze manga als extra uitleg nuttig zou zijn? Helemaal niet. Gals vormt een frisse lectuur die bol staat van de overdrijvingen en uitvergrotingen. Zowel van de personages als van de situaties. De manga is veeleer oppervlakkig dan diepgravend en dat ligt zonder enige twijfel aan mangaka Mihona Fujii wiens blablablastukjes ook uitpuilen van de oppervlakkigheden.

Is Gals dan een slechte manga? Helemaal niet. Gals vormt een ontspannende lectuur voor het doelpubliek en zal allesbehalve een negatieve invloed hebben op je jonge zusje of nichtje! Maar of deze manga in Vlaanderen en Nederland een publiek zal vinden durf ik te betwijfelen.