Galism

Mangaka: Mayumi Yokoyama
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Génération Comics – dat tegenwoordig door het leven gaat als Panini Comics – zorgt er steeds weer voor dat er genoeg van die typische shojo reeksen op de markt te vinden zijn. Ze proberen hier telkens weer het succes van Peach Girl mee te evenaren. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt laat ik in het midden.

Met Mayumi Yokoyama hebben ze weer een nieuwe naam verwelkomd in hun catalogus. En in plaats van de markt af te tasten met één titel van de mangaka hebben ze bij Panini Comics onmiddellijk twee manga’s van de auteur gelanceerd: Shiritsu en het hier besproken Galism.

Galism – soeurs de choc is het verhaal van de drie zusjes Ugajin. Het leven lacht hen toe op het moment dat we kennis met hen maken in de eerste pagina’s van deze reeks, want hun ouders zijn op een avontuurlijke reis vertrokken en lieten de meisjes alleen thuis achter. Drie knappe grieten, alleen in een groot huis… Party!

Niets is echter minder waar. Hun ouders hebben immers nauwelijks geld achtergelaten. Meer nog, om hun reis te financieren hebben ze een zware lening aangegaan bij de oprichter van de school waar de meisjes les volgen. En die oude man heeft een zware opdracht voor de drie zussen. Ze moeten hun school redden van de ondergang door als drie rechtschapen heldinnen er het recht te handhaven! Charlie’s Angels Manga Style?

Natuurlijk zou dit shojo verhaal niet volledig zijn zonder enkele knappe gasten waar de zusjes gretig voor kunnen vallen. In de eerste plaats is er de kleinzoon van de oude man. Hij zal later de school erven en moet er alles aan doen om de leerlingen op het rechte pad te krijgen. De drie zusjes zullen in de eerste plaats aan hem moeten gehoorzamen om op die manier de grote schuldenberg van hun ouders aan diens familie weg te werken.

Het verhaal wordt vooral interessant door de aanwezigheid van ‘bad boy’ Yudai aan wie de jongste van de zusjes haar hart heeft verloren. Niet alleen staat deze stoere onrustzaaier op de lijst van leerlingen die de kleinzoon van zijn toekomstige school wilt kieperen, maar bovendien is Yudai op een mysterieuze manier gelinkt aan de huidige directrice van de school. En dat is niemand minder dan de door de kleinzoon gehate stiefmoeder. Spannend!

Galism kan je onderverdelen in die leuke, lekker weglezende shojo manga waarover je allesbehalve je hoofd moet breken. Alles wordt simpel gehouden, er is geen gebrek aan liefde en romantiek, en dit alles wordt getekend in een moderne, typische shojo stijl.

Galism is dus allesbehalve origineel, maar het is wel erg efficiënt. De fans van het genre kunnen deze reeks met de ogen dicht kopen, en ook degenen die eens een dergelijke reeks willen testen kunnen zich aan Galism wagen. Maar baanbrekend is dit zelden. De goede middenmoot met andere woorden.