Galaxy Express 999

Mangaka: Leiji Matsumoto
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 20
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Leiji Matsumoto is blijkbaar erg geliefd bij Kana. Normaal richt deze uitgeverij zich op recente, populaire shonen manga, en Matsumoto behoort dan wel tot het shonen genre, maar zijn tekenstijl is toch al erg verouderd. Matsumoto is een leeftijdsgenoot van Tezuka en de enige nog actieve mangaka van die generatie. Na Capitaine Albator, brengt Kana nu ook zijn meesterwerk Galaxy Express 999 uit. Een twintigdelige reeks die we van dichterbij bekijken in deze review.

Het begint allemaal met de moord op de moeder van Tetsurô. Tijdens een koude nacht staart de knappe vrouw naar de hemel met haar zoon. Ze zien de Galaxy Express, een trein die door de ruimte reist en alle planeten aandoet. Een ticketje is echter onbetaalbaar voor de twee.

Dit vredelievend moeder-zoon moment wordt opgeschrikt door de Comte Mécanique, oftewel de mechanische graaf, die de vrouw genadeloos neerschiet. Blijkt dat mensen van vlees en bloed een zeldzaamheid zijn geworden, en de graaf die volledig gerobotiseerd is op zijn hersenen na, wilt een ‘jachttrofee’ opgezet in zijn kasteel. Ieder zijn fetish, denk ik zo…

Tetsurô blijft verweesd achter, en dwaalt door de ijskoude nacht. Hij vreest dat zijn laatste ogenblik gekomen is. Enige tijd later wordt hij wakker. Hij werd gered door een vrouw die als twee druppels water op zijn moeder lijkt, Maetel. Zij geeft hem een wapen en de kleine Tetsurô gaat snel even afrekenen met de Comte Mécanique. Tot mijn grote verbazing slaagt hij hier nog in ook. Nu ja, we zitten in een manga…

De grootste wens van Tetsurô is ook een gerobotiseerd lichaam te kopen zodat hij eeuwig kan leven. Maar hij heeft er het geld niet voor. Maetel heeft echter een ticket voor de Galaxy Express, en de vader van Tetsurô was ervan overtuigd dat er aan het einde van de lijn een planeet lag waar je gratis een gerobotiseerd lichaam kreeg. Tetsurô en Maetel vertrekken op een erg lange, en gevaarlijke reis met de Galaxy Express 999.

Elk hoofdstuk is weer een halte op hun reis. Ze doen alle planeten aan en elke planeet heeft wel zijn eigen verhaal en zijn eigen verrassingen in petto voor onze hoofdpersonages. Erg wetenschappelijk is het allemaal niet, eerder filosofisch, en vooral entertainend.

Maar er zijn ook vragen die de rode draad vormen in het verhaal. Wat is de rol van Maetel? Al snel blijkt dat ze in contact staat met erg machtige personen. Welke geheimen draagt de Galaxy Express met zich mee? Wat staat er hen aan het eind van hun reis te wachten? En is een gerobotiseerd lichaam wel zoveel beter?

Galaxy Express 999 is een manga die vooral de wat oudere, misschien nostalgische lezer zal aanspreken. Deze manga heeft echter niet de draagkracht die je bijvoorbeeld wel terugvindt bij Tezuka. Ik vond het een vermakelijke lectuur maar ik vraag me af of hier wel een groot doelpubliek voor aanwezig is. De jeugd zal de ‘onhippe’ tekenstijl van Matsumoto in elk geval niet weten te smaken. Even bekijken alvorens je (eventueel) te laten onderdompelen in deze reeks!