Fullmetal Alchemist

Mangaka: Hiromu Arakawa
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 13
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Als je naar shonen klassiekers zoekt kijk je best in de richting van Shueisha. Dragonball, Slam Dunk, Saint Seiya, City Hunter,… allemaal verschenen ze eerst in de Weekly Shonen Jump van Shueisha. Ook de drie grote kleppers van de laatste tien jaar moeten we daarin zoeken, namelijk One Piece, Naruto en Bleach. Maar natuurlijk zit ook de concurrentie niet stil op shonengebied. Bij Kodansha is het momenteel Fairy Tail die hoge toppen scheert en bij Square-Enix heb je natuurlijk het onvolprezen Fullmetal Alchemist dat recentelijk records brak.

Die laatste is bij mij – ondanks zijn naam en faam – eigenlijk altijd ietwat onder de radar gebleven. Het was pas toen Dybex & Filmfreak ervoor zorgden dat Fullmetal Alchemist: Brotherhood, een remake van de anime, Nederlandse ondertitels kreeg dat ik overstag ging en besloot dat het eindelijk tijd werd mij aan het universum van mangaka Hiromu Arakawa te wagen. Dat viel enorm goed mee en toen de Franse uitgeverij Kurokawa besloot de manga heruit te geven in dubbele volumes achtte ik de tijd rijp om deze klassieker ook eindelijk een plaats in mijn mangatheek te gunnen.

Het verhaal van Fullmetal Alchemist is genoegzaam bekend. De broers Edward en Alphonse Elric zijn alchemisten en hebben zwaar moeten boeten voor een mislukt experiment. Toen zij als ukkies hun overleden moeder terug tot leven trachtten te brengen verloor Edward een been en moest hij een arm opgeven om Alphonses ziel te redden. Edward heeft dan ook een prothese (“automail”) die zijn arm en been vervangen en Alphonses ziel bracht hij onder in een reuzeharnas. Na het mislukte experiment zwoeren de broers ooit hun eigen lichaam terug te krijgen.

FMA draait echter om meer dan de queeste van de broers Elric. Het gaat om de zoektocht naar het eeuwige leven, het gaat om ambitie, vriendschap, verraad en rechtvaardigheid. Het is een shonen, maar dan wel eentje die het genre overstijgt en die zelfs een geopolitieke boodschap uitdraagt. Maar bovenal is het het verhaal van twee broers die van elkaar houden en alles voor elkaar over hebben.

Het plot van Fullmetal Alchemist is zoals gezegd ver verheven boven dat van een doorsnee shonen. Het voordeel is ook dat de mangaka het einde van FMA al lang op voorhand had uitgestippeld en dat je dus niet met losse eindjes achterblijft. Dat is wel eens anders in een zichzelf voortslepende shonen.

Fullmetal Alchemist is een aanrader van formaat en zal naast het shonen doelpubliek zeker ook de oudere lezers aanspreken. Momenteel verschijnt bij uitgeverij Kurokawa dus een goedkope, gebundelde versie van de serie. Met handige rug zodat je kan aanvullen met de normale volumes mocht je direct willen voortlezen. En die kans bestaat want FMA boeit als geen ander!