Full Set!

Mangaka: Abi Umeda
Uitgever: Soleil
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik ben altijd op zoek naar een goede sportmanga. Een klassieker als Slam Dunk of de nostalgische epiek van Captain Tsubasa geven mij lectuur na lectuur veel leesplezier. Op een of andere manier herlees ik een sportmanga met weinig tekst en veel actiescènes sneller dan enig andere manga. Na het bemoedigende maar weinig baanbrekende Ping Pong Dash, waag ik me deze keer aan Full Set!

Iriya Hino is een jong, schriel, ziekelijk kereltje dat zopas van school is veranderd. Hij moest z’n oude school verlaten omdat hij meer en meer gepest werd. Hij gaf altijd maar over en bakte er niets van bij het sporten. Op zijn nieuwe school geldt echter de regel dat iedereen zich moet inschrijven bij… een sportclub. Geen probleem echter voor Hino want na de problemen op zijn oude school heeft hij zich voorgenomen het heft in handen te nemen om z’n leven te veranderen. Hij zal sterker worden! Als hij het echt wil, zal het lukken! Daar is hij rotsvast van overtuigd…

Wanneer ze op z’n nieuwe school van z’n fysieke problemen horen raden ze hem echter de volleyballclub aan. Hiro schrijft zich in zonder te weten wat voor club het is… De volleyballclub bestaat uit slechts enkele leden waarvan het merendeel weirdo’s, nerds of andere verstotenen zijn die geen kaas hebben gegeten van sport. Enkel de arrogante Aida is een sportieve kei, maar hij wil niets liever dan dat de volleyballclub ermee ophoudt. Dan kan hij die nietsnutten achter laten en kiezen voor de basketbalclub die hem met open armen zou ontvangen als hun nieuwe ace én die wel resultaten boekt…

Het einde van de volleybalclub lijkt nabij wanneer de school het aantal clubs wil inkrimpen. Zal Hiro erin slagen zichzelf als sporter te ontdekken? Zal hij de andere leden van de club kunnen aansporen om ook hun best te gaan doen? Zal hij Aida kunnen overtuigen om bij de volleybalclub te blijven? En bovenal… zal hij erin slagen het bestaan van de volleybalclub veilig te stellen?

Er rust met andere woorden veel druk op de schouders van het frêle ventje, maar hij lijkt over een ijzeren wil te beschikken om eindelijk z’n leven in handen te nemen. Hij aanziet dit als een laatste kans om aan iedereen te bewijzen dat hij meer is dan ‘een kotserke’.

En zo is het basisidee van Full Set! erg klassiek. Iemand die er niets van bakt komt bij een barslechte ploeg die echter gelukkig één ace heeft die het verschil kan maken. Niemand gelooft in het hoofdpersonage behalve hijzelf en door dat geloof in zichzelf kan hij bergen verzetten. In één week zal hij uitgroeien tot een speler met kwaliteiten. Natuurlijk kan dat enkel door iemand die hem begeleidt, een goede coach die wel in hem gelooft.

Full Set is dus allesbehalve origineel maar het verleden heeft ons geleerd dat een sportmanga niet origineel hoeft te zijn om te beklijven. Deze vijfdelige reeks laat je als lezer immers wel meeleven met het hoofdpersonage. Je wil er als lezer in geloven, net zoals Hiro erin gelooft. Ja, het is weinig origineel, maar het zit allemaal wel goed in elkaar.

Full Set is een aangenaam tijdverdrijf. Het is geen hoogvlieger maar het is wel een manga met de nodige kwaliteiten om te boeien. Met andere woorden, iets voor de fans van het genre of liefhebbers van volleyball…