Full Drum

Mangaka: Tohru Hakoishi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 5
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Full Drum van Tohru Hakoishi is een sportmanga over rugby. Het moet zowat de enige sport zijn waarover ik nog geen manga las. En aangezien ik stiekem nog steeds wel te vinden ben voor een klassieke sportshonen ging ik overstag.

Hino heeft maar één doel op school: een sportclub vinden die hem aanvaardt als lid want enkel leden van een sportclub geraken aan een vriendinnetje! En dat is het ultieme doel van Hino. Hino’s probleem is echter dat hij niet echt een sportief type is en daarenboven ook nog eens een ongeleid projectiel. Hino wordt dan ook bij elke sportclub die hij probeert al snel de deur gewezen…

Op een dag ontmoet hij echter de knappe Ayako en deze ontmoeting zal zijn leven volledig overhoop gooien. Ayako is niet alleen beeldschoon, maar is tevens de manager van de rugbyclub. En het állerbelangrijkste: ze gelooft dat Hino een enorme aanwinst voor de rugbyclub kan zijn! Om het meisje te imponeren gaat Hino overstag en smijt hij zich vanaf dan volledig op zijn nieuwe hobby: rugby!

Hino blijkt al snel een talent te hebben voor het tacklen alleen is het met zijn fysieke paraatheid heel wat minder gesteld. Conclusie? Er wacht hem een zware training zoals ze enkel in sportshonen voorkomen!

Fulldrum is een heel klassieke sportmanga die qua sfeer in de lijn ligt van de klassieker Slam Dunk. Hino is een ongeleid projectiel à la Sakuragi en de overige leden van de rugbyclub hebben ook een bad boy-kantje. En rugby is natuurlijk een nog fysiekere sport dan basketbal… De knappe manager als motivatie voor het hoofdpersonage is een leuk, humoristisch zijsprongetje maar zal nooit de plot rond de sport zelf overheersen.

Full Drum is héél klassiek in het genre. Té klassiek. Dat ze bij Shueisha dergelijke manga proberen te lanceren, kan ik begrijpen, maar waarom Pika deze vijfdelige reeks ook naar het Frans brengt is me niet volledig duidelijk. Misschien omdat rugby bij onze zuiderburen relatief populair is?

Full Drum is op zich geen slechte manga, maar door het totale gebrek aan originaliteit en het feit dat de manga zich op geen enkel vlak weet te onderscheiden, zullen enkel de fervente rugbyliefhebbers deze manga overwegen.