Full Ahead! Coco

Mangaka: Yonehara Hideyuki
Uitgever: Doki-Doki
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 29
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kleine uitgeverijen hebben het nog steeds enorm moeilijk op de Franse markt. Ze hebben natuurlijk niet de middelen om grote campagnes te lanceren en ze moeten dus inventief uit de hoek komen om hun titels de nodige aandacht te geven waardoor ze toch een geprivilegieerd plaatsje aangeboden krijgen bij de plaatselijke mangaboer.

De gevaarlijkste investering voor kleine uitgeverijen zijn langdurige reeksen. Zit maar eens opgezadeld met tientallen volumes van een reeks die je niet aan de straatstenen kwijtraakt. Het is dan ook belangrijk dat je de lancering van dergelijke langdurige reeks niet mist. Uitgeverij Doki-Doki besloot het eerste volume van het 29 volumes tellende “Full Ahead! Coco” aan een spotprijs van € 3,90 te verkopen. Ik was niet van plan deze reeks van naderbij te bekijken, maar door de zachte prijs besloot ik toch tot aankoop over te gaan. Op mij had de commerciële strategie van Doki-Doki dus alvast een positief effect!

Coco, een weeskind, droomt ervan een groot piraat te worden. Zijn idool is de bekende kapitein Crazy Bart die de zeeën onveilig maakt met zijn schip Sweet Madonna. Coco’s beste vriend is echter de zoon van Crazy Barts grootste rivale, de enorm gespierde kapitein Spado. Cafel, haar zoon, en Coco, die zal gerekruteerd worden door Crazy Bart, zijn gedoemd hun vriendschap in rivaliteit te zien omslaan!

In deze manga draait het allemaal rond de verdwenen beschaving Falcon. Duizenden jaren geleden zouden zij een enorme macht gehad hebben en de beschikking over mysterieuze krachten. Welke piraat zou niet geïnteresseerd zijn in deze enorme buit?!

Cafel was in het bezit van een paar oorbellen in de vorm van een doodshoofd. Net voor Coco beslist aan boord te gaan bij de bemanning van Crazy Bart, geeft Cafel de ene helft van zijn oorbellen aan Coco. Het toeval wil dat deze oorbellen wel eens de sleutel tot het Falcon mysterie zouden kunnen vormen…

Full Ahead Coco zal bij de mangafans een belletje doen rinkelen. Het verhaal doet immers enorm denken aan One Piece. Het valt echter te betwijfelen of mangaka Yonehara Hideyuki ideeën gestolen heeft van de hit van Oda. Full Ahead Coco verscheen immers voor het eerst in juni 1997 en het was pas een half jaar later dat het eerste volume van One Piece verscheen.

De reeks begint enorm sterk en biedt genoeg vertier, humor en spanning om de lezer te boeien. Natuurlijk is originaliteit niet de sterkste kant van de manga, maar welke manga is nog origineel?

Ook de tekenstijl werkt enorm goed bij dit genre manga. Yonehara Hideyuki pent leuke tekeningen neer en beheerst zijn stijl tot in de puntjes.

Full Ahead Coco is een verrassing van formaat. Doki-Doki nam een risico door dit eerste volume aan zo’n lage prijs aan te bieden en er waarschijnlijk verlies op te maken, maar de lezers die hierdoor aangetrokken werden tot de reeks zullen waarschijnlijk de avonturen van Coco blijven volgen. De amusementswaarde van de manga staat immers buiten kijf.