Frieren

Mangaka: Kanehito Yamada / Tsukasa Abe
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 8
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Frieren is het grootste succes uit Shonen Sunday in 30 jaar. Met maar liefst 5 miljoen verkochte exemplaren na amper zes volumes wist de fantasy manga meteen te overtuigen. Ook ondergetekende ging overstag en liet zich al snel meeslepen in het prachtige verhaal bedacht door Kanehito Yamada en neergetekend door Tsukasa Abe.

Het verhaal van Frieren start waar anderen eindigen… De vier helden hebben net de demonenkoning verslagen en worden gehuldigd na een strijd van tien lange jaren…

De jonge held Himmel, de elf Frieren, de dwerg Eisen en de priester Heiter genieten van hun overwinning en de daarbij horende roem. Maar Frieren trekt er al snel opnieuw op uit om méér spreuken te leren. De elf belooft ‘snel’ nog eens iets van zich te laten horen. Maar wat betekent ‘snel’ in het leven van een elf dat zoveel langer duurt dan dat van een mens?

Een luttele vijftig jaar later keert Frieren terug naar de stad om haar oude vrienden een bezoekje te brengen. Net op tijd om aanwezig te zijn bij het overlijden van dé held van hun ‘party’… Elven hebben duidelijk een ander besef van tijd en dit is de eerste keer dat Frieren daar zo hard mee geconfronteerd wordt. Frieren is ondertussen een experte geworden als het spreuken betreft, maar van het mensenras heeft ze duidelijk nog niet voldoende kennis. De elf besluit zich meer in de mens te gaan verdiepen…

Alles wat ik hierboven vertel, gebeurt in het eerste hoofdstuk van de manga. Die enorm krachtige start van het verhaal onthult niet enkel het uitgangspunt van de plot, maar laat je als lezer meteen ook ervaren hoe Frieren denkt en voelt. Je ontdekt hoe Frieren tien jaar met de andere helden heeft doorgebracht, maar pas nadien beseft wat ze allemaal gemist heeft qua ‘hechte vriendschap’. En dat wordt op een heel natuurlijk, organische manier ‘getoond’, niet ‘verteld’. Sterk staaltje van vakmanschap om zoveel te bundelen in dat eerste hoofdstuk…

De invloed van het hoofdpersonage Frieren is natuurlijk erg groot op deze manga – niet voor niets dat ze geëerd wordt in de titel. De karakterontwikkeling is een enorm sterk punt van deze reeks, niet enkel bij Frieren, maar ook bij de andere personages.

Frieren geeft een goed beeld over hoe we onze sterfelijkheid ervaren en onze tijd hier op aarde kunnen/moeten beleven. En dat gebeurt allemaal op een heel rustige, relaxte manier… Alsof je ook zelf even ontsnapt aan de gejaagdheid van onze maatschappij. En dat is toch atypisch voor een avontuurlijke fantasy manga.

Frieren is dan ook een verademing in het genre. Dit is eerder een slice of life fantasy, dan een actieavontuur. Frieren lijkt soms een oase van rust ten opzichte van gelijkaardige manga waarin de snelle actie overweegt en de powerups elkaar alsmaar sneller opvolgen. Al betekent dat niet dat er in Frieren géén actie te bespeuren valt, integendeel. Het blijft een avonturen shonen, maar je beleeft de manga als lezer toch op een ander niveau.

Frieren heeft ook een erg nostalgische sfeer. Frieren gaat haar besef van tijd anders ervaren door zoveel tijd in het bijzijn van mensen door te brengen, maar die mensen zelf worden natuurlijk ook extra geconfronteerd met hun sterfelijkheid door aan de zijde van de elf te leven.

En zo vinden we in Frieren toch enkele algemene levenswijsheden terug die niet enkel van toepassing zijn op personages uit een manga. Levenswijsheden over vriendschap, afscheid nemen, genieten van het moment,… En dat allemaal overdekt met een nostalgische laagje waarbij wordt teruggeblikt op heldendaden van weleer; een geschiedenis waaraan bovendien nieuwe heldendaden aan worden toegevoegd…

Frieren is absolute top in het mangawereldje en overstijgt door zijn unieke invalshoek heel wat van de concurrenten. Heel mooi verhaal dat prachtig getekend wordt met leuke details zonder te druk over te komen. Aanrader van formaat!