Free Soul

Mangaka: Ebine Yamaji
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

‘Love my Life’ van Ebine Yamaji was een zodanige hoogvlieger dat ik toch ietwat teleurgesteld haar volgende werken las. ‘Sweet lovin’ baby’ en ‘Indigo Blue’ waren dan wel geen slechte manga’s maar haalden het toch niet bij de verfrissende lectuur van ‘Love my Life’. Asuka bracht nu ook ‘Free Soul’ uit van de lesbische mangaka, en de uitgeverij kondigde dit one-shot aan als het absolute summun in het oeuvre van Yamaji. Ik keek niet zonder angst uit naar de impact die deze lectuur op me zou hebben…

Keito wilt op eigen benen staan – wat min of meer een noodzakelijk kwaad is vermits ze niet meer door dezelfde deur kan als haar moeder. Haar moeder kan er niet mee leven dat haar dochter lesbisch is en Keito op haar beurt begrijpt niet dat haar moeder haar niet aanvaardt zoals ze is. Op een ietwat raar aangebrachte manier komt Keito in contact met een bejaarde artieste, Rui, die haar opneemt in haar huishouden.

Keito zal dus een kamer bewonen in het huis van de bij momenten grappige maar vooral (eigen)wijze kunstenares Rui en haar manusje-van-alles, de 28-jarige beau gosse, Sumihiko.

Keito werkt in een platenzaak en komt daar al snel in contact met de eigenzinnige Niki, een vrijgevochten jongevrouw die de show steelt in een yazz-band. De twee beleven een wild avontuurtje, maar Niki wilt geen relatie met Keito. Keito is echter vol van de sterke Niki en zal haar niet zomaar kunnen loslaten.

In haar relatie met Niki vindt Keito ook de inspiratie om aan haar manga te werken. De droom van Keito is immers een manga over een zwarte, lesbische zangeres te publiceren. Het verhaal spookt al een tijd door haar hoofd maar pas nu verkrijgt ze het inlevingsvermogen om er iets moois van te maken. Het verhaal in het verhaal is ijzersterk, en Angie, de zwarte zangeres, is zonder meer het meest charismatische personage in ‘Free Soul’.

Het is ook leuk om te zien hoe Yamaji zichzelf spiegelt in Keito, die zich dan op haar beurt weer neerschrijft als Kate in de manga waarin het draait om Angie. Een mooi effect dat het talent van Yamaji nog maar eens onderschrijft.

‘Free Soul’ is er in geslaagd de wat zure nasmaak van ‘Sweet lovin’ Baby’ en ‘Indigo Blue’ weg te spoelen. Dit werk toont weer helemaal waarom Yamaji zo’n indruk maakte met ‘Love my Life’. Op een luttele 200 pagina’s slaagt Yamaji erin een complex verhaal neer te schrijven met aangrijpende personages.

Alweer speelt de vaderfiguur een belangrijke rol. Zowel Keito’s leven als dat van Niki werd mede uitgestippeld door de rol van hun vader die er vaak niet was voor hen. Bij Keito is de vader ook weer een schrijver, een vaak voorkomend beroep in de werken van Yamaji.

‘Free Soul’ is een aanrader voor al wie van een mooi verhaal houdt. De tekenstijl van Yamaji is nog steeds even aantrekkelijk en de verhaallijn blijft boeien en vermaken. Na ‘Love my Life’ eindelijk nog eens een voltreffer over gans de lijn voor deze getalenteerde mangaka.