Freaky Girls

Mangaka: Petos
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 6
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Freaky Girls is een nieuwe young manga die door Pika wordt uitgegeven. Freaky Girls is ontsproten aan het brein van mangaka Petos (Petosu) en heet in het Japans Demi-chan wa Kataritai.

In Freaky Girls volgen we de biologieleraar Tetsuo Takahashi die geobsedeerd is door de “para-humains” oftewel de half-mensen die in het hippe jongerentaaltje als “demis” gelabeld worden. Sinds kort leven er immers vampieren, succubi en andere half-mensen-half-monsters open en bloot in onze maatschappij. Alleen zijn ze nogal schaars en vindt Tetsuo weinig “demis” om meer over hen te leren. Tot hij zich plotseling realiseert dat er drie demis studeren op de school waar hij lesgeeft en er ook nog eens een demi-leerkracht les geeft. Ach ja, een leerkracht is al eens vergeetachtig…

Tetsuo zal gesprekken aanvoeren met de demis op school en probeert hen beter te begrijpen. Ze leven als mens onder de mensen maar hebben natuurlijk hun typische kenmerken. Het vampiermeisje bijvoorbeeld wordt door de overheid op regelmatige tijdstippen voorzien van bloedzakjes en heeft helemaal geen behoefte mensen te bijten.

Tetsuo zal de demis op humoristische wijze leren kennen als jongeren met atypische problemen door hun afkomst, maar evenzeer met de erg typische problemen van puberende tieners. Een gezonde dosis humor is nooit veraf in Freaky Girls maar er wordt ook heel wat geanalyseerd over de problemen waarmee de demis geconfronteerd worden.

En dat analyseren maakt van Freaky Girls soms een wat statische manga – evenmin geholpen door de al even statische tekenstijl van de mangaka. Er worden heel wat gesprekken gevoerd waardoor het hele “show don’t tell” principe vaak overboord wordt gegooid. Onnatuurlijk komt het echter niet over door de welgemeende interesse van leraar Tetsuo maar het maakt de manga wel wat bijzonder.

Freaky Girls is een interessante manga waarin het uitgangspunt goed wordt uitgewerkt. Vooroordelen worden besproken en aangekaart en zijn zelden uitsluitend van toepassing op de demis. Toch zal het wat statischere karakter van de manga het “young” publiek mogelijk wat te saai lijken.