Fly

Mangaka: Riku Sanjo / Koji Inada
Uitgever: J'ai Lu
Volumes Frans: 37
Volumes Japans: 37
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Fly leeft samen met een kleurrijke verzameling monsters op het eiland Demurin. De jonge Fly droomt ervan een held te worden waarvan de mensen nog vele jaren later verhalen zouden over vertellen. Op een dag komt de grote held Aban aan op het eiland vergezelt van zijn leerling Poppu. Aban komt al snel onder de indruk van de kwaliteiten van Fly en besluit hem te trainen. Aan die training komt echter bruusk een einde aan als blijkt dat de Koning van het Kwaad Hadora verrezen is en Demurin aanvalt. Aban die Hadora enkele jaren eerder verslagen had, neemt het opnieuw tegen hem op, maar sterft een moedige dood. Hadora moet met zware verwondingen het eiland verlaten.

Fly en Poppu besluiten na de dood van hun meester de strijd aan te binden met het kwaad. Op hun weg ontmoeten ze al snel Fuam die hun rangen komt versterken. Keer op keer worden ze aangevallen door generaals van Hadora die ze echter telkens weten te verslaan. Sommige van die generaals, zoals Krokodin en Hyunkel, zien in dat Fly en de zijnen voor een goede zaak vechten en verraden de Koning van het Kwaad om aan de zijde van Fly te vechten tegen hun oude meester.

Keer op keer moeten Fly en zijn vrienden hun grenzen verleggen om weer een sterkere tegenstander te verslaan. Tot ze er uiteindelijk na 37 volumes in slagen de God van het Kwaad Ban te verslaan en de rust op aarde eindelijk wederkeert.

Fly is gebaseerd op een RPG-videospel en dat zie je eraan. De personages stijgen in ervaring en krijgen nieuwe wapens in de loop van het verhaal, en hoewel Fly het hoofdpersonage is, zou hij zonder de andere leden van zijn ‘party’ niet ver komen.

Het verhaal zit erg goed ineen en tot in het laatste volume wordt de lezer op tal van plotwendingen voorzien. Het verhaal bestaat ook niet enkel uit een opeenvolging van gevechten. De emoties van de personages worden mooi uitgediept en dan denk ik niet alleen aan de ontluikende liefdesrelatie tussen Fly en prinses Leona of de driehoeksrelatie tussen Poppu-Fuam-Hyunkel, maar bijvoorbeeld ook aan de relatie tussen Fly en zijn vader Baran die eerst zijn vijand is, maar dan toch nog het leven van zijn zoon redt. Ook de gevoelens van de levende schaakstukken van Hadora worden levensecht weergegeven.

De lezer zal nu wel al begrepen hebben dat deze manga duidelijk een van mijn favorieten is, en dat ik er dan ook niet veel negatiefs over kan zeggen. Misschien zijn de tekeningen niet van het allerhoogste niveau, maar dat is dan al echt om toch maar iets negatiefs te vinden dat ik daar over begin.

Een klassieker voor iedereen die houdt van RPG en beklijvende avonturen.