Fleuve Shinano (Le)

Mangaka: Hideo Okazaki / Kazuo Kamimura
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Asuka is een kleine uitgeverij en zij werken dan ook met kleinere oplagen dan bijvoorbeeld Kana of Glénat. Dat betekent natuurlijk minder inkomsten maar het heeft ook voordelen. Het stelt hen immers in staat om bepaalde reeksen uit te geven waarvan geen hoge verkoop verwacht wordt. Terwijl een reeks bij Kana of Glénat misschien minimum 10.000 exemplaren moet verkopen om rendabel te zijn kan een reeks bij een kleine uitgeverij reeds zonder verlies uitgegeven worden aan bijvoorbeeld 2.000 exemplaren. Dat is natuurlijk maar theorie want Kana en Glénat hebben natuurlijk ook een veel bredere rug om eventueel verlies op te vangen. Maar zo komt het wel dat Asuka af en toe een interessante reeks oppikt die voor een grote uitgeverij al snel gelabeled zou worden als ‘commercieel oninteressant’ – denken we maar aan Tensaï Family Company.

Toen Asuka een samenwerkingverbond aanging met het grote Kaze vreesde ik dan ook dat dergelijke intimistische ontdekkingen niet meer aan bod zouden komen in de catalogus van Asuka die meer en meer de stempel zou krijgen van Kaze. Edoch kijk, hier is Le Fleuve Shinano!

Dit driedelige Le Fleuve Shinano is ontsproten aan de samenwerking tussen Hideo Okazaki die het scenario voor zijn rekening nam en Kazuo Kamimura die de tekeningen verzorgde en we ook kennen van het bij Kana verschijnende Lady Snowblood.

Het draait allemaal rond de jonge en knappe verschijning Yukié Takano. Zij werd geboren onder mysterieuze omstandigheden en haar leven zal er één zijn waarin ze de grenzen van de liefde en de seksuele beleving verlegt.

Het verhaal kent z’n echte aanvang aan het eind van de jaren twintig wanneer de recessie wereldwijd z’n tol eist. In Japan heerst er een strikte moraal maar die is vaak slechts uiterlijke schijn. Yukié zal van man naar man fladderen, op zoek naar ware liefde.

Le Fleuve Shinano is een echte gekiga. De lezer zal mee de tijdsgeest opsnuiven, samen met Yukié en de andere personages. Ook de tekenstijl ademt een zekere ouderdom uit. Het is allesbehalve hip, modern en sexy, wat niets wil zeggen over de kwaliteit van het tekenwerk. Die is er namelijk zeker als je je niet stoort aan de gedateerdheid.

Le Fleuve Shinano is een volwassen manga die zeker geen groot publiek zal aanspreken. Dat komt niet alleen door de tekenstijl maar zeker ook door het aangekaarte thema en de moeilijke tijdsgeest. Is het verleden van Japan wel interessant als er geen vechtende samoerai in voorkomen?

Voor mensen die de gekiga van Tezuka appreciëren kan dit zeker een boeiende lectuur zijn, voor de meerwaardezoeker in het algemeen ook, voor de rest zal dit geen spek voor hun bek zijn.