Five

Mangaka: Shiori Furukawa
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 15
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Shojo manga zijn vaak gebonden door evenveel regels en geplogenheden als hun shonenesque evenknie. Als ervaren lezer heb je dan ook vaak het gevoel dat je het allemaal al gelezen en gezien hebt. Mist ook Five van Shiori Furukawa dat sprankeltje originaliteit of weet het zich te onderscheiden van de rest?

Hina moet om de haverklap van school veranderen. Haar vader heeft een job waardoor hij vaak moet verhuizen en uiteraard moet dochterlief dan mee. De puberende Hina heeft er stilaan genoeg van om telkens weer nieuwe vrienden te moeten maken. Bovendien droomt ze ervan een prins op een witte viervoeter tegen te komen maar nog voor ze in de verte hoefgetrappel hoort zit ze alweer op een andere school! Hoe kan er nu romantiek ontluiken als je zo vaak verhuist?

Gelukkig zal alles beteren nu ze zich definitief vestigen. Eindelijk gaat ze vrienden kunnen maken, eindelijk gaat ze dromerig in iemands ogen kunnen staren als ze De Ware Liefde ontmoet. Haar droombeeld valt al snel in duigen als ze merkt dat ze terechtkomt in een klas met enkel jongens. Bovendien zit er een irritante gluiperd in haar klas waar elk meisje op school voor valt. Wat een etter!

Uiteraard zal die etter al snel zijn goede karaktertrekken tevoorschijn toveren in nabijheid van Hina en zal zij er – hoed u voor deze onverwachte wending – langzaam maar zeker een palet romantische gevoelens voor gaan koesteren. Die hadden jullie niet zien komen! Kan hun liefde standhouden of zouden er kapers op de kust zijn?!

Five is een leuke weglezer, maar mist – zoals je misschien tussen de hierboven neergepende lijnen hebt kunnen ontwaren – dat sprankeltje originaliteit waar ik het al eerder over had. De tekenstijl vertoont enkele aparte trekjes die niet altijd even goed overkomen, maar dat is niet genoeg om te spreken van enige vorm van originaliteit. Ook het scenario is eerder klassiek te noemen.

Waar je als (westerse) lezer ook weer de wenkbrauwen bij fronst is het gegeven dat Hina terechtkomt in een klas vol jongens. Oké, op zich is dat niet vreemd maar als je dan in overweging neemt dat de school klassen indeelt op basis van hun niveau en dat Hina als enige meisje verzeild raakt in de klas met de slimste leerlingen… dan bekijk je nog eens de naam van de mangaka en zie je bovendien dat dat een vrouw is. Nu ja, we zoeken er ongetwijfeld te veel achter.

Five is een doorsnee shojo manga. Een leuke instapreeks voor de puberende bakvis, maar op meer moet je niet hopen.