Fermat Kitchen

Mangaka: Yugo Kobayashi
Uitgever: Mangetsu
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ao Ashi is één van onze favoriete manga hier op de Heuvel en veruit de leukste voetbalmanga die we in enkele decennia gelezen hebben. We waren dan ook enorm benieuwd naar het andere werk van mangaka Yugo Kobayashi. Zoals bijvoorbeeld Fermat Kitchen (Fermat no Ryori) waarvan er op Netflix ook een jdrama te zien is. Een ‘Ao Ashi in de keuken’, als het ware. Smaakt dit naar meer?

Gaku Kidaka is een wiskundig genie die aan een eliteschool studeert en één van de favorieten is voor de nationale wiskunde-olympiade. Maar tijdens dat examen merkt hij op dat hij niet dezelfde doelen heeft als zijn concurrenten. Hij voelt er zich niet op zijn plaats. Maar zijn opgave in de olympiade wordt hem niet in dank afgenomen…

De directeur van de school spreekt van een blaam op hun blazoen en neemt de studiebeurs van Gaku af. Met terugwerkende kracht! Waardoor de jongen meteen met een gigantische schuldenberg opgezadeld zit. Zijn alleenstaande vader kan nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen sinds het overlijden van Gaku’s moeder, dus besluit Gaku een bijbaantje te nemen in een brasserie. En daar zal zijn spaghetti opgemerkt worden door Kai Asakura, het genie van de keuken en de jongste Japanse chef met een Michelin-ster. Kai komt met een opvallend voorstel voor Gaku…

Gaku kijkt naar koken zoals naar een wiskundige formule. En het is net die aanpak die Kai zo interessant vindt. Kai wil het kooktalent van Gaku laten ontluiken, al heeft hij daar natuurlijk ook zijn eigen beweegredenen toe. En zo zal hun lot aan elkaar verbonden worden…

Fermat Kitchen vertoont best wel wat gelijkenissen met het uitgangspunt van Ao Ashi. Gaku kan je net als Ashito beschouwen als ‘een ruwe diamant’. Het talent is aanwezig, maar qua vaardigheden kennen ze een achterstand op hun gelijken. Al is er ook een verschil…

Het uitgangspunt mag dan wel hetzelfde zijn, maar dan in een andere setting, maar toch ‘pakt’ de mayonaise minder goed in de keuken dan op het voetbalveld. Zonder daarom een slechte manga te zijn, mist Fermat Kitchen toch die magische ‘touch’ van Ao Ashi om ons volledig te bekoren. Niet genoeg gekruid?