Femme défigurée (La)

Mangaka: Kanako Inuki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Franse uitgeverijen hebben duidelijk de horror manga ontdekt. Het was Tonkam die de spits afbeet met het magistrale Spirale, maar al snel kwamen ook de andere uitgeverijen opzetten met hun j-horror manga’s. Bij Delcourt/Akata is La femme défigurée de eerste zet in een lange reeks horror manga die ook wel eens kowai genoemd worden (niet te verwarren met kawai, wat cute betekent).

La femme défigurée bundelt enkele kortverhaaltjes. De serie bestaat slechts uit twee deeltjes dus het is geen grote investering. De verhalen zijn telkens weer gebaseerd op stadslegendes. Je weet wel, die urban legends die ze in het Nederlands ook wel eens broodje-aap-verhalen noemen.

Het begint allemaal met het titelverhaal. Rond de school van Sakura en haar vriendinnetjes dwaalt een rare vrouw. De vrouw is ondanks het zachte lenteweer telkens weer gehuld in een grote sjaal die haar gezicht verbergt. De kinderen zijn bang van de mysterieuze vrouw, maar de paniek breekt pas echt los als de vrouw een leerlinge ontvoerd.

Geruchten doen de ronde dat deze vrouw tien jaar geleden ook reeds opdook rond een school. De klastitularis van Sakura komt er al snel achter dat het hier gaat om de vrouw met de opengereten mond. Een groot geheim gaat gepaard met haar verschijning…

Het titelverhaal is 100 pagina’s lang en beslaat dus de helft van het eerste volume. Het is duidelijk dat dit verhaal de reeks moet dragen want het is veel beter uitgewerkt dan de rest van het boekje.

Het tweede verhaal draagt de lekker sappige titel ‘Les mollusques mutants’. Het hoofdpersonage Kaguéyo redt enkele van die vortige mollusken van een wrede dood en neemt ze mee naar haar huis waar ze hoopt er gewone, ordinaire huisjesslakken van te maken. Ze denkt dat de beestjes gewoon hun huisje kwijt zijn. Al snel blijkt dat ze een hechte band met de beestjes zal scheppen.

Het derde en laatste verhaal van volume 1 is getiteld ‘Possession Cosmétique’ en gaat over een meisje dat gepest wordt op school. Iedereen zadelt haar op met de vuilste taakjes en het meisje denkt dat dit gebeurt door haar ordinaire uiterlijk. Op een dag ontdekt ze dat make-up een ander persoon van je kan maken. Ze raakt lichtjes verslaafd en haar leven neemt een wel erg scherpe bocht.

La femme défigurée is een leuk tussendoortje dat je wel wat leuke momenten zal bezorgen. Nu ja, misschien is leuk hier niet erg gepast. Het haalt echter nergens het niveau van het eerder vermelde Spirale. Daarvoor zijn de verhaaltjes niet genoeg uitgediept. Ook even vermelden dat de tekenstijl erg old skool is. Ik vind het schitterend passen bij het genre, maar sommige mensen zullen hier misschien door afgeschrikt worden. Wil je eens wat horror lezen dan is La femme défigurée een optie, maar baanbrekend is het niet.