F. Compo

Mangaka: Tsukasa Hojo
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 14
Volumes Japans: 14
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

F. Compo is een veertiendelige manga van Tsukasa Hojo. Hojo is één van mijn favoriete mangaka en kennen we onder meer van City Hunter (Nicky Larson), Cat’s Eyes, Sous un rayon de soleil, en momenteel werkt hij aan het vervolg op City Hunter, met name Angel Heart, waarvan er reeds een review op de site staat. Ik keek dus erg uit naar deze reeks en het moet gezegd, ik werd niet teleurgesteld!

Masahiko Yanagiba zit thuis koude rijst te eten. Zijn moeder overleed toen hij nog erg jong was, en zijn vader is altijd laat thuis door zijn werk. Masahiko eet dus altijd alleen. Maar dan sterft zijn vader plotseling in een auto-ongeval en Masahiko blijft nu helemaal alleen achter.

Op een dag krijgt hij echter bezoek uit onverwachte hoek. Een vrouw die wel erg veel weg heeft van zijn overleden moeder belt aan, en zegt dat ze zijn tante Yukari is. Een tante? Masahiko kan zich niet herinneren dat zijn moeder ooit over een zus sprak, maar het geld is op en vermits de tante voorstelt om bij haar familie te komen wonen, stemt Masahiko in met de verhuis.

Het verhaal begint wanneer Masahiko gaat inwonen bij de familie Wakanae. Hij maakt kennis met tante Yukari, nonkel Sora en zijn nichtje, Shion. Maar deze familie is niet zomaar een doorsneegezin. Yukari en Sora zijn immers travestieten die de rollen hebben omgedraaid. Tante Yukari is dus niet de tante van Masahiko, maar wel zijn nonkel. Jawel, Yukari is een man, en Sora een vrouw…

En dat is niet het enige waarmee Masahiko geconfronteerd wordt. Al snel toont hij als jongeman een gezonde interesse in de knappe Shion, maar is Shion wel écht een meisje? Of heeft ook zij een ander geslacht aangenomen. Wanneer Masahiko foto’s vindt van een kleine Shion in jongenskleren slaan de stoppen helemaal bij hem door.

F. Compo is een schitterende manga die het leven van een familie weergeeft. De familie is allesbehalve normaal te noemen maar al snel merk je op dat ze ook met de ons gekende problemen geconfronteerd worden, en misschien helemaal niet zo speciaal zijn als we op het eerste zicht zouden kunnen denken. Als je F. Compo leest zul je automatisch meer begrip krijgen voor alles wat met travestieten en homoseksualiteit te maken heeft, zonder dat er ergens een belerend vingertje wordt opgeheven in de manga. Het blijft immers allemaal luchtig en humoristisch.

We volgen Masahiko die zijn eerste jaar begint aan de universiteit en daar zijn eerste lief zal leren kennen. Maar hij blijft ook steeds terugkeren naar zijn liefde voor Shion. En een leidraad in de reeks is het geslacht van Shion. Is ze nu echt een vrouw zoals ze zich voordoet, of blijkt ze toch een man te zijn? Het geeft stof tot wel erg vermakelijke situaties.

F. Compo is echt een schitterende manga waarin Tsukasa Hojo alweer toont dat hij als geen ander een mooi verhaal kan neerpennen. De rode draad in het verhaal is simpelweg het leven van die ongewone familie. Het verhaal eindigt met een open einde dat voor sommige lezers te weinig antwoorden geeft, maar dat mij echt wel wist te bekoren. Het laatste volume is gewoonweg een ijzersterk boekje vol emoties.

De manga werd uitgegeven door Tonkam maar deze uitgeverij heeft de rechten verloren aan Génération Comics. De manga wordt dus niet meer herdrukt en sommige volumes zijn moeilijk verkrijgbaar. Een belangrijke voetnoot.