Ethnicity 01

Mangaka: Nobuaki Tadano
Uitgever: Doki-Doki
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Nobuaki Tadano kennen we nog van het vermakelijke 7 milliards d’aiguilles. Uitgeverij Doki-Doki was blijkbaar tevreden over het succes van deze vierdelige reeks, want publiceren nu ook Ethnicity 01 van Tadano.

We schrijven de verre toekomst. De wereld is helemaal herschapen na hongersnood, oorlogen en klimaatsveranderingen. De overgebleven bevolking leeft nu teruggetrokken in supersteden die afgesneden zijn van de buitenwereld. Het is er vredig toeven maar enige vorm van privacy heeft daarvoor plaats moeten ruimen. Iedereen leeft op zichzelf en wordt bijgestaan door een ePet, een soort huisdier dat de rol van ouder aanneemt. De ePet zorgt ervoor dat de persoon die ze bijstaat netjes in de rij blijft lopen.

Niko is een modelleerlinge. Ze leidt een goed geordend leven in een vredelievende stad en haar burgerpunten blijven maar stijgen. Ze is gelukkig en hoopt snel opgemerkt te worden om een goede baan te krijgen. Maar wanneer Niko geïntrigeerd wordt door een klaskameraadje begint alles fout te lopen. Ze volgt de jongen tot buiten de grenzen van de stad… Haar burgerpunten beginnen voor het eerst te dalen. Tot ze volledig in vrije val gaan…

Deze driedelige serie volgt Niko die plotseling ontdekt dat er meer in de wereld is dan de haar gekende stad. Er is een hele leefwereld buiten de grenzen van de stad waar rebellen trachten de structuren om te gooien. Zonder het goed te beseffen zal Niko meegesleurd worden in een oorlog die het uitzicht van de wereld voorgoed kan veranderen…

Tadano trekt hier wederom de kaart van de sciencefiction en maakt handig gebruik van problematieken die ons vandaag de dag bezighouden (klimaatverandering, big brother, privacy,…). Net zoals bij 7 milliards d’aiguilles zit alles goed in elkaar en gebruikt Tadano weer zijn aparte, nu reeds gekende, pennentrekken. Een goede manga, zou je denken, maar toch mis je als lezer dat tikkeltje extra. Dat tikkeltje betrokkenheid bij de personages, dat tikkeltje expressie,… Echt veel sympathie voel je niet voor de ietwat koud neergezette personages. En dat is spijtig, want voor de rest barst Ethnicity 01 van het potentieel.