ES – Eternal Sabbath

Mangaka: Fuyumi Soryo
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 8
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Fuyumi Soryo kennen we nog van de sterke shojomanga “Mars”. Met haar nieuwste reeks ES – Eternal Sabbath waagt ze zich aan het meer volwassene seinen genre. Eens kijken of ze erin slaagt ook hier weer een topper af te leveren.

Een jongeman wordt wakker. Hij verlaat het hotel waarin hij verbleef zonder te betalen, koopt kleren zonder te betalen. Niemand zegt er iets van… Wat is hier aan de hand?

We maken kennis met iemand die we op dit ogenblik Ryôsuke Akiba zullen noemen. Deze jongeman heeft een wel erg unieke eigenschap. Hij kan namelijk ‘inbreken’ in het geheugen, de geest van iemand, en daar zelfs veranderingen aan toe brengen. De mensen van het hotel, of in de kledingwinkel, dachten door toedoen van Akiba dat hij betaald had, en zeiden dus niets toen de jongeman naar buiten ging zonder te betalen. Akiba verblijft bij een familie en doet alsof hij hun zoon is. Bijna niemand weerstaat aan zijn geheimzinnige krachten, behalve hier en daar een enkeling.

Al snel maken we kennis met één van die enkelingen. Mine Kûjo is een wetenschappelijk onderzoekster. Ze komt eerder toevallig in aanraking met een slachtoffer van Akiba. Het is echter pas later dat ze ook fysiek kennis zal maken met de jongeman die een zekere interesse zal vertonen in de aantrekkelijke maar erg op zichzelf gerichte Mine Kûjo. Akiba zal zichzelf een job ‘geven’ aan de universiteit van Tôhô waar Kûjo werkt.

Het eerste volume is een inleiding die ons vertrouwd maakt met de fenomenale krachten van Akiba, en die ons ook doet kennismaken met de hoofdpersonages. Je vraagt je echter op een bepaald moment wel af waar dit allemaal naar toe moet leiden. Het is pas in het laatste hoofdstuk van volume één dat de plot zich stilaan op gang trekt.

Akiba is immers een proefkonijn. Hij is een genetisch gemanipuleerd wezen dat gegreëerd werd in een laboratorium waar ze onderzoek deden naar immuniteitproblemen. Het onderzoekscentrum brandde echter helemaal uit, en slechts één van de wetenschappers overleefde de ramp. Die man heet Shinichiro Sakaki en is evenals Mine Kûjo immuun voor de krachten van Akiba.

Sakaki zal in contact komen met Mine en doet haar zijn verhaal. Akiba die eigenlijk Shuro heet, is niet de enige die deze krachten heeft. In het centrum werd er ook een tweede proefkonijn gecloned: Isaac. Waar Akiba eerder onbezorgd door het leven gaat, heeft deze Isaac veel minder goede bedoelingen…

En zo komt de plot op gang. Isaac zal al snel op het voorplan treden en Mine en Sakaki zullen proberen hem te stoppen. Alles zou gemakkelijker zijn mocht Akiba aan hun zijde staan, maar deze is niet happig om het op te nemen tegen een soortgenoot.

ES is een erg sterke seinen manga die door de speciale krachten van de protagonisten erg verrassend uit de hoek komt zonder daarom de zin voor een realistische achtergrond te vergeten. Ook de tekenstijl van Soryo blijft sterk en uniek. ES is zowaar nog een sterkere, en meer aangrijpende reeks dan Mars, en is dus zeker een aanrader voor iedereen die van een goed verhaal houdt.