Errances d’Emanon

Mangaka: Kenji Tsuruta / Shinji Kajio
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

We leerden Emanon kennen in ‘Souvenirs d’Emanon’, maar tekenaar Kenji Tsuruta en scenarist Shinji Kajio beseften al snel dat er over één van de meest iconische personages van de Japanse sciencefiction nog heel wat meer te vertellen viel…

Emanon, oftewel ‘no name’ omgekeerd geschreven… Dit wezen heeft het lichaam van een jonge vrouw maar draagt een geheugen met zich mee vanaf het begin der tijden. Lang voor het tijdperk van de mens… We leerden haar kennen in 1967 toen ze aan boord van de boot de ‘Sun Flower’ een student ontmoette aan wie ze haar vreemde verhaal toevertrouwde. Maar in het tweede deel ‘Errances d’Emanon’ komen we al snel méér te weten…

De boottocht die Emanon maakte in het eerste one-shot was maar één van de vele reizen die de jonge vrouw maakt. Als je enkele miljarden jaren aan herinneringen met je meedraagt, heb je een ander tijdsbesef dan de doorsnee mens. In dit tweede deel rond de avonturen van Emanon ontdekken we een nieuwe zwerftocht van de jonge vrouw. En daarin wordt weer een extra tipje van de sluier opgelicht over haar verleden en haar origines…

Zo ontdekken we in ‘Errances d’Emanon’ (oftewel ‘Sasurai Emanon’ in het Japans) hoe het leven van ‘deze’ Emanon begon. Verrassing als blijkt dat haar moeder bij de geboorte een tweeling baarde. Hadden we in het eerste deel niet geleerd dat er slechts één Emanon per generatie kan zijn? Wat er met de tweelingbroer van Emanon gebeurd is, ontdekken we in dit tweede deel.

Ook in dit tweede deel ontmoet Emanon opnieuw mensen die een heel ander leven leiden dan zijzelf. En we ontdekken hoe Emanon op zoek gaat naar verborgen schatten die ze daar zelf jaren, decennia, eeuwen geleden achterliet.

In ‘Errances d’Emanon’ bewijst tekenaar Kenji Tsuruta opnieuw dat hij volledig verliefd is geworden op het concept bedacht door schrijver Shinji Kajio en die liefde voor Emanon zal ook de lezer volledig meeslepen. De manier waarop de lectuur van Emanon je als lezer inpakt met zowel een sfeer van levenslust als melancholie, is werkelijk uniek te noemen.

Dit tweede deel is minder rechtlijnig dan het eerste en er komt nog een extra factor bij die het geheel nog complexer maakt, maar Emanon blijft een personage dat boeit, beklijft en een onvergetelijke indruk op je zal nalaten.

Waar het eerste deel nog volledig zelfstandig als one-shot valt te lezen, lijkt zich hier wel een verhaallijn te ontwikkelen waardoor je best alle delen in volgorde leest.