Entre les lignes

Mangaka: Tomoko Yamashita
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Op één of andere manier worden josei manga nog vaak stiefmoederlijk behandeld door de Franse uitgeverijen. Nochtans hebben we er hier op Mangaheuvel al regelmatig pareltjes in ontdekt. Wat wordt het met Ikoku Nikki dat door Kana in het Frans wordt vertaald als ‘Entre les lignes’?

Deze manga van Tomoko Yamashita vertelt het verhaal van Makio en Asa die door een speling van het lot met elkaar verbonden zullen worden. De 15-jarige Asa verliest haar ouders door een auto-ongeluk en haar tante Makio besluit haar onderdak te bieden. Maar de 35-jarige Makio is niet meteen de meest sociale persoon… Hoe zal zij de opvoeding van het pubermeisje aanpakken?

Tijdens de begrafenis blijkt al snel dat de familie niet erg happig is om ‘het probleem’ Asa te bespreken. Daarom neemt Makio het voortouw en vertelt ze het meisje dat ze met haar mee kan gaan. “En zolang ze wil mag terugkomen…”

En het is net die aparte aanpak van Makio die Asa zal aanspreken. Iedereen wil weten hoe ze zich voelt of komt hun medeleven uiten, terwijl Makio haar gewoon zegt dat haar gevoelens de hare zijn en dat ze zich mag voelen zoals ze wilt. Haar tante raadt haar enkel aan een dagboek bij te houden. Waarin ze opschrijft wat ze voelt, niet voelt, of gewoon iets schrijft dat er niets toe doet…

Als schrijfster kent Makio maar al te goed de kracht van het neerschrijven van je gedachtes en gevoelens. Waar Makio dan weer veel minder kaas van heeft gegeten is sociale contacten en de omgang met een 15-jarig meisje…

En zo volgen we in deze manga de bizarre tandem van een introverte vrouw en een rouwend meisje die stilzwijgend naar elkaar toe zullen groeien. Asa raakt al snel gesteld op Makio, maar hoe gaat Makio om met die gevoelens? Want in het meisje herkent Makio haar eigen zus waarmee ze volledig gebroken had… Kan Makio verder kijken dan het evenbeeld van haar zus en leert ze Asa zien als het individu dat ze is?

Atypische maar heel eerlijke, oprechte gevoelens maken van deze josei manga een enorm intrigerend verhaal. Kan Asa de dood van haar ouders verwerken en opgroeien als een normale, jonge vrouw? Kan Makio het idée fixe dat ze heeft over haar zus loslaten dankzij de komst van Asa en haar eigen leven in handen nemen? Breken Makio en Asa los uit de cocon waarin ze leven? Hier zijn we fan van!