Entre les draps

Mangaka: Erica Sakurazawa
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Met Ebine Yamaji had Asuka al een topper in het yuri genre aan de haak geslagen. De drie manga’s van de mangaka werden hier uitvoerig op de Heuvel besproken. Door het mooie succes wou Asuka al snel de collectie uitbreiden. Niet met alleen maar pure yuri-titels, maar ook met de meer volwassen shojo die ze onder de noemer ‘Ladies’ onderverdelen. Ze gingen op zoek naar one-shots of korte reeksen van getalenteerde vrouwen, en dan kom je al snel terecht bij Erica Sakurazawa die ook reeds in Amerika wordt uitgegeven. Het eerste one-shot van de mangaka waar Asuka hun oog op liet vallen was ‘Entre les Draps’ en toeval of niet, het is deze manga die hier besproken wordt. Of had je dat zien aankomen?

‘Entre les Draps’ heeft twee vrouwelijke hoofdpersonages. Saki is een extraverte jongedame, die veel plezier vindt in het verslinden van jongemannen. Flirten en ermee in bed belanden, het is een hobby. Haar angst is om alleen te blijven in het leven, daarom zoekt ze mannelijk gezelschap op, en geniet ze ook van de genegenheid die ze krijgt van haar beste vriendin Minako.

Minako is de trouwe vriendin van Saki. Trouw en erg onderdanig. Ze laat het initiatief over aan Saki en is tevreden als die haar een schouderklopje geeft. Maar Minako wilt langzaamaan meer. Ze koestert diepere gevoelens voor haar vriendin, en eist haar meer en meer voor zichzelf op. Als Saki het uitmaakt met haar vriend van dienst omdat die iets te vaak het bed deelt met andere vrouwen, is ze maar wat blij dat ze haar vriendin nu helemaal voor zichzelf heeft. “Ik zal je nooit alleen laten, ik zal je nooit bedriegen.”

Loze woorden zo blijkt, ook al ziet Minako dit zelf nooit in in de loop van het verhaal. Om dichter bij Saki te staan, om te voelen wat zij voelt, deinst Minako er immers niet voor terug om naar bed te gaan met de partners van Saki. Wanneer Saki dit te weten komt is het hek van de dam, en barst wat eens een mooie vriendschap was.

Hopelijk zijn Saki en Minako geen voorbeelden van de hedendaagse vrouw. Saki bedriegt haar partners, en gebruikt Minako min of meer als schoothond, en wat dan zeggen van Minako die zowaar nog een onsympathieker personage is. Zij bedriegt immers haar beste vriendin met diens partners en deinst er niet voor terug om dit in Saki’s gezicht te gooien om zo dichter bij haar te komen. Compleet fucked up.

De tekenstijl is modern en sexy, maar desondanks zijn alle personages lelijk. Een ongelofelijk subjectieve visie die – al zeg ik het zelf – deels mee is ingegeven door de gevoelens die deze manga bij me teweegbracht.

Is ‘Entre les Draps’ nu een slechte manga? Ondanks deze negatief klinkende review is dat niet het geval. Het is een manga die doet nadenken, die gedachten doet opborrelen over je eigen visie op liefde en vriendschap, maar dat is niet mijn voornaamste reden om manga’s te lezen. ik wil verhalen die mij bij de keel grijpen, die beklijvend zijn, die eventueel een boodschap met zich meedragen, en dan heb ik het bij ‘Entre les Draps’ natuurlijk verschrikkelijk moeilijk om mij te hechten aan gedrochten van wezens – om het zonder eufemisme te zeggen. Waar de werken van Ebine Yamaji zich nog afspeelden in een milieu waar ik me thuisvoelde, ie de schrijferswereld, kon ik mij gewoon te weinig hechten aan het verhaal en de personages van ‘Entre les Draps’.

Zoek je een erg confronterende manga die doet nadenken over hoe sommige mensen over vriendschap, liefde en sex denken, dan moet je deze manga lezen. Zoek je daarentegen een aangename lectuur, dan kan ik je aanraden hier met een grote bocht omheen te gaan.