Enfants de la baleine

Mangaka: Abi Umeda
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 7
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Enfants de la baleine is een originele sciencefiction manga met een ecologische insteek. Doet dat je aan iets denken? Jup, Les Enfans de la Baleine oftewel Kujira no Kora wa Sajou ni Utau (what’s in a name) wordt vaak vergelijken met Nausicäa, het sublieme werk van Hayao Miyazaki.

In Les Enfants de la Baleine is de wereld vergaan tot stof. Letterlijk. De wereld is tot één grote zandvlakte omgetoverd. Een schip waarop meer dan 500 mensen leven reist over de zanderige golven… Aan boord van de Baleine de glaise (glaise is leem/klei) maken we kennis met het meisje Chakuro.

Chakuro – niet te verwarren met Shakira, de heupwiegende zangeres – woont net zoals haar kompanen al heel haar leven op het schip. Bijna iedereen op het schip bezit de gave om het saimia te manipuleren via hun emoties. Saimia is een bovennatuurlijke kracht waarmee ze bijvoorbeeld schepen over de zandvlakte kunnen sturen. Het gebruik van saimia put hen echter uit waardoor ze vaak jong sterven. Ouder dan 30-40 jaar worden saimia gebruikers niet.

Het leven loopt z’n gangetje aan boord van de Baleine en alles lijkt peis en vree. Tot Chakuro op een afgelegen eiland plotseling een mysterieus meisje ontdekt. Het meisje zal het leven aan boord van de Baleine voorgoed veranderen…

Enfants de la baleine is het type manga dat we nog te weinig te lezen krijgen in vertaalde versie. Zeker in het Frans hebben de wat meer avontuurlijke shojo-verhalen het immens moeilijk. Basara, 7 Seeds, Princesse Kaguya,… Allemaal manga die volledig genegeerd werden door de Franse mangalezers. Niet verwonderlijk dus dat Glénat deze Enfants de la Baleine in hun seinen categorie onderverdeelt.

Enfants de la Baleine is een vaak gelauwerde manga die een erg breed publiek zal aanspreken. Dit is zeker niet enkel voer voor de shojo-fans. Dit kan zeker ook de mannelijke lezer overtuigen. Zo goed als Nausicäa is dit vooralsnog niet, maar een aanrader is het zeker en vast.