Emerging

Mangaka: Masaya Hokazono
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De zomer van 2006 stond in het Franse mangawereldje volledig in het teken van de biologische thriller. Eerst verscheen het eerste volume van het driedelige Manhole bij Ki-oon, om enkele weken later gevolgd te worden door het tweedelige Emerging bij Kurokawa.

Net zoals bij Manhole barst het verhaal los met een man die blootgesteld werd aan een virus en die midden op straat ineens neerstort en bloed begint te spugen. Bij Emerging gebeurt dit in de drukke Shinjuku buurt en al snel zal blijken dat ook hier iemand besmet is geraakt door het bloed van de overleden man.

We volgen in dit verhaal vooral de professoren Onodera en Sekiguchi die de autopsie op de volledig opgeblazen man uitvoeren. Het wordt dan al duidelijk dat de man leed aan een erg besmettelijke viraal virus. In eerste instantie wordt gedacht aan het Ebola-virus…

Op hetzelfde moment ondergaat Akari Misaki, de jonge studente die in de nabijheid van de besmette man was toen die stierf, de eerste symptomen. Ze denkt echter dat ze een griepje heeft. Het toeval wil dat het meisje een jeugdvriendin is van één van de professoren die deze zaak onderzoekt.

Emerging van Masaya Hokazono is dus evenals het eerder vernoemde Manhole een biologische thriller. Vermits beide titels bijna gelijktijdig verschenen is het dan ook logisch dat je als lezer de manga’s gaat vergelijken. Ik kan al onmiddellijk zeggen dat ze allebei over gans de lijn geslaagd zijn.

Waar Manhole open kaart speelt door al snel in het verhaal duidelijkheid te scheppen en antwoorden te geven op vragen die je als lezer hebt, is het bij Emerging langer wachten. Bij Emerging worden er wel mogelijkheden geschrapt maar wat het virus nu juist is en hoe het ontstaan is blijft het grote vraagteken.

Manhole draait ook meer rond het politie-onderzoek dat volgt op de zaak met de besmettingen, terwijl het bij Emerging vooral de wetenschappelijke aanpak en de indijking van de besmetting is waar de mangaka zich op concentreert.

Een voorkeur kan ik niet uitspreken. Ondanks hun gelijkenissen zijn beide titels uniek en sterk genoeg om de lezer die beide manga’s gelezen heeft niet de indruk te geven dat hij een kopie leest. Beide manga’s zijn ook klassiek in hun aanpak en zullen daarom een groot publiek kunnen aanspreken.

De tekenstijl van Manhole is natuurlijk iets afgewerkter, maar Hokazono’s stijl die hij gebruikt in Emerging is toch al aangenamer dan wat we in Inugami (uitgegeven bij Delcourt/Akata) zagen.

Zowel Manhole als Emerging zullen hun publiek weten te bekoren. Ze kennen elk hun eigen aanpak van het basisthema dat draait rond een besmettelijk virus. Een voorkeur uitspreken is moeilijk en beide krijgen dan ook dezelfde score.