Element Line

Mangaka: Mamiya Takizaki
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 5
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ki-oon is een kersverse uitgeverij die zich specialiseert in het prachtige genre van de heroïc-fantasy. Hun eerste titel is ‘Element Line’, een beetje een verrassende keuze want de mangaka brengt haar werk in eigen beheer uit. Voor deze Franse versie heeft ze zelf nieuwe covers getekend en ook enkele verbeteringen aangebracht aan de tekeningen in de boekjes. Ze is dus van erg nabij betrokken bij de realisatie van deze vertaalde versie wat alleen maar een pluspunt kan zijn.

In de inleiding maken we kennis met de held Laolyth. Op enkele pagina’s leren we enkele zaken over hem, maar deze inleiding zal later in het verhaal nog verduidelijkt moeten worden want veel wijzer worden we er niet van. Het is echter wel perfect als teaser want we willen natuurlijk weten wat er op het einde van de inleiding met Laolyth gebeurt. Hij wordt immers aangevallen door een vervaarlijk uitziend monster.

Het is pas na deze enkele pagina’s van het inleidend hoofdstuk dat we in het verhaal worden gesmeten. We maken kennis met Kam, die de zoon blijkt te zijn van Laolyth, iets waar niemand echter vanop de hoogte is. Hij volgt een training om zwaardvechter te worden en zo zijn diensten te bewijzen aan de heersende macht.

Het verhaal speelt zich af in een gevaarlijke tijd. De gekende wereld wordt geteisterd door aanvallen van de monsterlijke Rizoms. De mensen leven in afgesloten steden en reizen gebeurt enkel onder de bewaking van zwaar uitgeruste troepen. Verscheidene soldaten zijn nodig om één Rizom te verslaan, enkel de held Laolyth kan het in zijn eentje opnemen tegen die duivelse monsters.

Laolyth is immers de held waaraan het volk zich optrekt. Wat echter niemand weet is dat de regering geleid door de Ancien de mythe van Laolyth in leven houdt terwijl ze maar al te goed weet dat deze held reeds veertien jaar verdwenen is. Het volk dat nooit uit de steden mag is echter teneurgeslagen door de steeds weerkerende terreur van de Rizoms en heeft volgens de regering nood aan een dergelijke held om zich aan op te trekken.

Kam groeit in alle rust en kalmte op bij Batsuo, een kapitein van de Gilde. Hij gaat door als de vader van Kam en leert hem ook zwaardvechten zodat Kam ook in de Gilde kan gaan als bevechter van Rizoms. De tijd is ver gekomen om Kam die stap naar het leger te laten nemen. Maar Kam gaat niet in het leger om Rizoms te verslaan. Hij heeft zijn eigen agenda…

Element Line is een aangename verrassing. Het is geen vernieuwende manga, maar het is een titel die lekker wegleest en je meeneemt naar een mooie wereld die goed ineen steekt en die prachtig dienst doet als achtergrond bij deze fantasymanga.

Ook de tekenstijl is allesbehalve vernieuwend, maar juist daarom past het perfect bij het verhaal en zal niemand erdoor afgeschrikt worden. Het ziet er allemaal erg goed uit.

Element Line is een leuke manga die zeker voor de fans van heroïc-fantasy het bekijken waard is, want op dat gebied verwennen de Japanners ons allesbehalve.