Effleurer le ciel

Mangaka: Mari Okazaki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Er staan hier al heel wat reviews op de Heuvel van de nochtans nog erg jonge mangaka Mari Okazaki. Dat heeft natuurlijk alles te maken met haar voorkeur voor one-shots, bundels kortverhalen en korte reeksen. Ook het hier besproken ‘Effleurer le ciel’ is weer een one-shot dat ons bereikte via uitgeverij Delcourt/Akata die het ganse oeuvre van Okazaki op de markt lijkt te gooien.

Effleurer le ciel speelt zich af tegen een achtergrond van kunstschaatsen. Niet meteen een voor de hand liggend thema, maar Okazaki bewees met BX (over boksen) dat ze sporten volledig naar haar hand kan zetten om haar verhaal over te brengen.

We volgen Ery die een saai leven leidt op de middelbare school. Op een dag wordt ze echter plotsklaps tot over haar oren verliefd op een man die ze in het park ziet. Ze volgt hem en blijkt dat hij een kunstschaatscoach is. Ze besluit zich in te schrijven en het zich als doel te stellen door hem gecoacht te worden…

Het kunstschaatsen is haar echter niet volledig vreemd, zo komen we later te weten. In haar jeugd was ze een beloftevolle jongere maar gebrek aan motivatie en te veeleisende coaches deden haar de sport vroegtijdig vaarwel te zeggen. Nu heeft ze de smaak echter weer volledig te pakken, dankzij de persoon van Kobayashi, haar bevallige coach.

Dat ze een grote achterstand moet goedmaken op haar concurrentes na zoveel jaren de sport niet beoefend te hebben, deert Ery niet. Ook is ze nu wel bereid de harde trainingen te ondergaan. Zolang ze maar bij coach Kobayashi kan blijven. Samen zullen ze de Olympische Spelen viseren!

Maar Kobayashi heeft natuurlijk zijn eigen verleden dat hij met zich meetorst. En ook het verleden van Ery zal uit de doeken gedaan worden wanneer een jeugdvriend z’n intrede doet.

Effleurer le ciel is weer een mooi liefdesverhaal dat helemaal niet zeemzoeterig overkomt maar in een modern en levensecht jasje werd gestoken door Okazaki. Ze overtuigt de lezer hier wederom van haar talent om in een luttele 200 pagina’s een overtuigend verhaal neer te pennen dat ons onmiddellijk meesleept. De humor werkt ook enorm aanstekelijk en geeft dit one-shot net dat tikkeltje extra.

Waar Okazaki me met haar eerste langere reeks Complément affectif ietwat teleurstelde, maakt ze alles weer goed met haar one-shots en kortverhalen. Weinigen zijn het gegeven om in zo weinig pagina’s een dergelijk gestoffeerd verhaal neer te zetten zonder de lezer onder te dompelen in een overdaad aan informatie. Top!

Net zoals eerdere one-shots als Déclic Amoureux, BX,… is dit weer een one-shot dat ik kan aanraden aan de fans van de mangaka, of aan mensen die eens willen kennismaken met haar oeuvre.