Eden

Mangaka: Hiroki Endo
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 11
Volumes Japans: 12
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het verhaal van Eden neemt ons mee naar de nabije toekomst waar een gevaarlijk virus zowat de helft van de wereldbevolking heeft uitgeroeid. Een geheime organisatie genaamd “Propater” probeert het geheim van het virus los te krijgen van een spion die ze bij het leger hebben gedropt. Het moge duidelijk zijn dat er geruchten de ronde doen dat de oorsprong van het virus te vinden is bij al dan niet mislukte experimenten uitgevoerd door het leger.

Het verhaal van Hiroki Endo begint bij Enoa en Hana, twee kinderen die resistent blijken te zijn tegen het virus. Een apocalyptisch verhaal waar de gehele wereldbevolking bedreigd wordt, een jongen en een meisje die immuun zijn, het lijkt wel het verhaal van Adam en Eva in een nieuw kleedje gestoken. Het eerste volume van Eden leert ons dan ook veel over de ideeën van Hiroki Endo over de mens en zijn plaats in de natuur.

Maar die wat belerende toon laat Endo al snel vallen. Aan het einde van het eerste volume maken we een sprong van 20 jaar in de tijd, en begint zowaar een heel andere manga. Het verhaal loopt natuurlijk wel verder, maar het lijkt wel of Endo gewoon helemaal van genre verandert. Het geweld is alom tegenwoordig en het verhaal krijgt een veel hoger actiegehalte. De liefhebbers van de wat gore manga zullen vooral in de latere volumes erg aan hun trekken komen.

Qua tekenstijl mag je op beide oren slapen. Endo beheerst een zeer aangename stijl die ook duidelijk past bij dit soort manga. De actiescenes worden erg visueel in beeld gebracht. Zo intens dat je maag hier en daar zal keren. Deze manga is echt wel niet aan de wat jongere lezer besteed, daarvoor is hij toch net iets te goor.

Het is niet zo gemakkelijk om deze manga in te delen bij een categorie. Laat je ook niet afschrikken door het eerste volume. Vele mensen vinden de manga pas goed vanaf volume twee-drie. Er zijn echter ook lezers die juist enkel het eerste deel weten te appreciëren. Persoonlijk vind ik Eden gewoon een zeer sterk verhaal hebben. Zowel de interessante hersenspinsels van de mangaka in het eerste deel, als de harde actie in de latere delen hebben een erg sterke verhaallijn, en geven je nergens de indruk dat Hiroki Endo de draad kwijt is. Hij weet duidelijk waar hij naartoe wilt, ook al laat het verschil tussen de eerste twee delen dat helemaal niet merken.

Ook de uitwerking van de personages toont een mangaka met talent. Ze worden allemaal gekenmerkt door een hard verleden dat wordt uitgediept aan de hand van flashbacks waardoor hun acties in het heden ook veel meer betekenen juist omdat we hun beweegredenen kennen.

Eden is een manga die je echt moet proberen. Zelfs mensen die het niet zo begrepen hebben op al dat bloed en rondslingerende ledematen moeten hier zeker eens van proeven. Elk volume beantwoordt enkele vragen die we ons eerder stelden, maar elk volume brengt op zijn beurt nieuwe vragen aan. Een klassieker in wording.