Eagle

Mangaka: Kaiji Kawaguchi
Uitgever: J'ai Lu
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 11
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Eagle is een al wat ouder werk van Kaiji Kawaguchi, een naam die tot voor kort onbekend was in onze contreien maar die nu vlotjes zijn weg vindt naar onze mangaboer. Bij Kana verschijnt Zipang, bij Tonkam verschijnt Spirit of the Sun, Génération Comics heeft Seizon Life in hun catalogus en J’ai Lu doet het dus met deze elfdelige reeks. Keuze zat dus als je eens een reeks van de mangaka wilt beginnen, en net daarom kan het belangrijk zijn elke reeks eens van naderbij te bekijken – en daarvoor dienen mijn reviews zich aan!

Takashi Jo is eigenlijk een niemendalletje in de grote wereld van de journalistiek. Op een dag keert hij terug naar zijn geboortestreek om het lijk van zijn moeder te identificeren. Cause of death: een gaslek in haar huis dat haar de das omdoet.

Gedurende enkele pagina’s volgen we de mijmeringen van Takashi Jo die terugdenkt aan zijn jeugd met zijn moeder. Een moeder die piekert over zijn vader die hij niet kent. Een vader waarvan hij enkel weet dat het een Amerikaanse marinier was. Veel tijd om te rouwen heeft hij echter niet.

Takashi Jo wordt teruggeroepen naar zijn redactie en krijgt daar ongelofelijk nieuws te horen. In Amerika is het tijd voor de preliminaries waarin de kiezers hun voorkeur uitspreken voor welke kandidaat ze willen gaan stemmen bij de latere presidentsverkiezingen. Republikeinen nemen het dus op tegen hun partijgenoten en bij de democraten gebeurt hetzelfde. Bij de democraten doet er een Japanse immigrant mee.

Senator Kenneth Yamaoka is een Vietnam-veteraan, en heeft nadien furore gemaakt als topadvocaat in New York. Nu waagt hij zijn kans in de politiek. Hij behoort echter niet tot het kransje favorieten. Takashi Jo zal op vraag van Yamaoka zelf de campagne volgen en na de verkiezingen een uitgebreid artikel wijden aan de verkiezingsstrijd.

Enkele zaken kunnen al duidelijk worden uit deze review en zullen ook snel belicht worden in deze sterke reeks. Het eerste volume zet een enorme sterke plot neer en nadien wordt verder gewerkt aan de uitwerking van alle beslommeringen die een kandidaat in de preliminaries moet doorstaan. Het lijkt allemaal realistisch genoeg om de interesse te wekken bij de lezer. En het is allemaal uitermate interessant om volgen.

De tekenstijl van Kawaguchi is nog niet zo beheerst als wat we kunnen zien in Zipang of Spirit of the Sun. Toch merken we hier al de klassieke, allesbehalve sexy stijl van de mangaka op. Wel worden enkele typische kenmerken zoals de grote neuzen nog niet zo extreem weergegeven dus dat maakt het geheel misschien wel minder afstotend voor de beginnende lezer – maar een moderne touch zit hier echt niet aan.

Het scenario daarentegen boeit als geen ander. Dergelijke politieke plot hebben we nog niet echt gezien in een manga, en het feit dat dit alles zich afspeelt in Amerika maakt het des te toegankelijker voor ons. We zijn immers welbekend met de preliminaries die zich ginds afspelen en hoe dit alles in zijn werk gaat – het spel van de media incluis.

Eagle is een topreeks en kan je met de ogen dicht kopen als het verhaal je wat aanstaat. Mensen die geen kaas hebben gegeten van politieke spelletjes kunnen echter beter iets anders gaan lezen.