Duranki

Mangaka: Kentaro Miura
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Duranki was het laatste project dat Kentaro Miura lanceerde voor hij in het voorjaar van 2021 overleed na hartfalen. De mangaka zou amper 54 jaar worden en zou na Berserk ook Duranki onafgewerkt achterlaten. Maar haalt Duranki ook het niveau van Miura’s meesterwerk?

Duranki is gebaseerd op oude Griekse mythen en vertelt het verhaal van het unieke kind Ushumgallu. Ushum is halfgod, halfmens en ook halfman-halfvrouw. Het unieke wezentje groeit op in een mythologische wereld waarin ze haar vernuft tot volle ontplooiing zal brengen. Maar hoe reageren de ‘gewone’ mensen die haar wereld bevolken op de unieke kenmerken van de kleine Ushum?

Haar goddelijke ouders beseffen bij Ushums geboorte meteen dat het baby’tje in gevaar is in hun godenwereld en brengen haar in veiligheid bij een ouder koppel dat erg afgelegen woont. Bovendien krijgt Ushumgallu een halsketting mee die haar moet beschermen. Maar hoe bescherm je een kind tegen de vele gevaren van de mensenwereld? Hoe reageren de mensen op het kleine hermafrodietje eenmaal ze opgroeit en de wereld begint te verkennen? Zijn mensen zoveel verdraagzamer dan goden?

Duranki werd niet meteen op gejuich onthaald door de Berserk-fans. Niet omwille van de kwaliteit van de manga, wel omdat Kentaro Miura niet de snelste mangaka was en de fans vreesden dat Berserk zou lijden onder het nieuwe project van hun favoriete tekenaar. Maar de uitgeverij kwam al snel met de mededeling dat het Miura’s assistenten van Studio Gaga zouden zijn die het gros van het werk voor hun rekening zouden nemen.

En Studio Gaga leverde onder leiding van wijlen Kentaro Miura alvast een meesterwerkje af. Dit eerste volume van Duranki had het in zich om de start te vormen van een even boeiende manga als Berserk. Alles was in stelling gebracht om hier opnieuw een klepper van te maken. Maar toen kwam Miura vroegtijdig te overlijden…

Duranki is een onafgewerkt verhaal, maar dit ene volume is zeker de moeite waard om aan te schaffen als je fan bent van Miura. Al zal het pijnlijk zijn om vast te stellen dat we ook hier het creatieve genie en de prachtige pennentrekken van Miura voor altijd zullen moeten missen…