Duel Masters

Mangaka: Shigenobu Matsumoto
Uitgever: Arashi
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 0
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Duel Masters ken je misschien wel van de anime die zowel in Vlaanderen als in Nederland op de buis kwam. Persoonlijk heb ik geen enkele keer de tekenfilm mogen aanschouwen waardoor ik dus ook niet wist wat te verwachten van deze manga die in het Nederlands wordt uitgegeven bij Arashi.

Het verhaal draait om Shobu Kirifuda, een ukkie dat graag met het Duel Mastersspel speelt en daar nog eens bijzonder goed in is ook. De jongen stapelt de overwinningen op en komt zo onder de aandacht van Knight, een kaijudomeester en regerend wereldkampioen, die hem uitnodigt om een wedstrijdje tegen hem te spelen.

Shobu neemt de uitdaging met beide handen aan en speelt een sterk spel tegen Knight. Nipt zal hij echter het onderspit moeten delven. Maar Knight voelt dat de jongen talent heeft en vermits Shobu de zoon is van Shori Kirifuda die zelf een kaijudomeester was voor zijn mysterieuze verdwijning, besluit hij de jongen van nabij te volgen.

Zo begint het verhaal van Shobu die natuurlijk omringd wordt door de traditionele vriendenkliek. Rekuta is een slimme jongen – mét bril natuurlijk – die de wedstrijden van Shobu noteert en opneemt met zijn hightech computer; Sayuki is dan weer de lieve vriendin van Shobu die hem natuurlijk enorm steunt. Shobu heeft natuurlijk ook vijanden, zoals de valsspelende Jamira die echter maar al te vaak het onderspit moet delven tegen Shobu.

Het verhaal van Duel Masters in een notendop doet je natuurlijk denken aan Yugioh, Pokémon, Digimon, Beyblade en dergelijke manga/anime. Het kaartenspel bestaat ook echt en er worden toernooien gehouden zodat je volledig in de voetsporen van Shobu kan treden.

Het eerste wat opvalt aan deze Duel Masters van uitgeverij Arashi is dat het niet de manga is die we hier voorgeschoteld krijgen, maar wel de anime comic. Dat wil dus zeggen dat het boekje bestaat uit zogenaamde screen shots uit de tekenfilm die aan elkaar worden geregen om het verhaal te vertellen. Op de Franse markt hebben we zo de anime comic van Akira mogen lezen bij Kana, en uitgeverij Glénat brengt vaak de anime comics uit van de Ghibli filmen.

Daarmee wordt duidelijk dat de uitgave vooral gericht is op het publiek dat de anime kent. Het jeugdig volkje dat graag schreeuwerige kleuren wilt, en nog niet gewend is aan de Japanse leesrichting.

Ook het verhaal is iets te simpel om een ouder publiek aan te spreken. Hopelijk vindt Arashi wél de weg naar dat jeugdig publiek, want in Frankrijk merkten we reeds dat de verkoop van manga zoals Pokémon, Beyblade, Digimon en consoorten nauwelijks van de grond raakte. Misschien dus een goede zet van Arashi om voor kleur te kiezen, en dunne boekjes van een luttele 100 pagina’s op de markt te brengen.

Duel Masters is een goede aankoop voor je kleine broertje of neefje, maar voor de meeste Heuvelaars zal dit iets te ‘kinderachtig’ zijn.