Duds Hunt

Mangaka: Tetsuya Tsutsui
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ki-oon stelde zich als doel om de Franse markt te leren kennismaken met de Japanse heroïc-fantasy. “Element Line” was hun eerste – eerder geslaagde titel – maar al snel braken ze even met de heroïc-fantasy om het hier besproken one-shot “Duds Hunt” uit te brengen. Een titel die evenals “Element Line” door een onafhankelijke Japanse uitgeverij wordt uitgebracht. Hoe de mensen van uitgeverij Ki-oon deze mangaka’s en hun werk op het spoor komen is me een raadsel maar telkens weer slagen ze erin pareltjes te ontdekken.

Het hoofdpersonage in Duds Hunt is Nakanishi. Hij werkt in een verzekeringsmaatschappij maar is erg gedemotiveerd en krijgt telkens weer beledigende uitbranders van zijn baas. Al snel komen we te weten dat Nakanishe een gevangenisstraf achter de rug heeft en dus een moeilijke jongen is.

Eén van zijn chat buddies brengt hem echter op het spoor van een spannend real time game, met name Duds Hunt. Het is een soort Battle Royale en het gaat erom je tegenstanders uit te schakelen, op welke manier dan ook.

Even het spel schetsen. Elke ‘speler’ krijgt een GSM en een PDA. Op een willekeurig moment kan je gebeld worden op je GSM en start het spel. Het is dan de kunst van het spel om zoveel mogelijk PDA’s van andere spelers te stelen. Dit kan je doordat de locatie van elke speler wordt weergegeven in real time op je PDA-schermpje. Het moge duidelijk zijn dat dit uitdraait op erg gevaarlijke confrontaties tussen mensen die leven voor gevaarlijke kicks. Ideaal voor Nakanishi die al snel zijn baan opgeeft en geld verdient met het spelen van Duds Hunt. Voor elke PDA die je te pakken krijgt verdien je immers 100.000 yen.

Tussendoor maken we echter ook kennis met Chihiro. De vader van dit jonge meisje ligt in het ziekenhuis met zware verwondingen opgedaan bij een overval. Het meisje wil het haar vader zo aangenaam mogelijk maken, maar deze laatste heeft het moeilijk weer vat te krijgen op zijn leven.

Deze twee verhaallijnen lopen mooi in elkaar voort naar de climax die het einde van Duds Hunt zal worden. De manga wordt nadien nog vervolmaakt met een originele novelle zowel qua inhoud als qua vormgeving.

Duds Hunt is een origineel idee dat vol zit met leuke elementen die dit one-shot de middelmaat doen overstijgen. Je merkt echter wel de onervarenheid van de mangaka waardoor sommige elementen niet volledig benut of uitgewerkt worden. Dat is spijtig maar het bederft zeker niet het leesplezier dat deze manga je zal bezorgen.

Duds Hunt is dan ook een veelbelovend werk van een getalenteerde mangaka waarvan ik hoop snel meer werk te lezen. Ook de uitgave van Ki-oon is weer eens prachtig, zoals we van deze jonge, nochtans kleine uitgeverij reeds gewend zijn.