Drôle de père (Un)

Mangaka: Yumi Unita
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik heb het al vaak gezegd en zal het in de toekomst waarschijnlijk nog vaak herhalen, maar het is een feit dat Dominique Véret van Akakta (en vroeger Tonkam) een neus heeft voor verrassende titels. Of dit driedelige Drôle de père zijn keuze is, weet ik niet, maar het kan geen toeval zijn dat deze manga uitkomt bij Delcourt/Akata. Ja, het moge nu reeds duidelijk wezen, maar ik ben volledig betoverd door de charme van deze reeks!

Daikichi is een doodnormale kerel van 30 jaar. Hij is nog steeds vrijgezel en heeft slechts weinig succes met het andere geslacht. Ook kinderen liggen hem niet zo goed. Goed op weg om een verstokte vrijgezel te blijven? Niet is minder waar…

Wanneer zijn grootvader sterft krijgt de familie van Daikichi een grote shock te verwerken. Z’n grootvader had in het geheim een zesjarige dochter… wiens jonge moeder verdwenen is.

De begrafenis van Daikichi’s grootvader draait dan ook grotendeels rond het schuchtere meisje. Rin is stil, verlegen en onder de indruk van de gebeurtenis en niemand ziet het echt zitten om het meisje op te nemen in hun gezin. Daikichi voelt echter sympathie voor het meisje dat door iedereen verworpen wordt en zal in een onbesuisde vlaag beslissen de opvoeding van het meisje op zich te nemen.

Zo komt het dat deze 30-jarige salary man van de ene op de andere dag moet instaan voor een 6-jarig meisje. Zijn hele leven zal overhoop gegooid worden en z’n dag- en werkschema zal moeten aangepast worden aan dat van het meisje Rin. Een opvang regelen, kleren kopen,… een kind opvoeden is geen lachertje voor een werkende vrijgezel en dat zal Daikichi ondervinden.

Het meisje heeft het echter prima naar haar zin bij Daikichi en ook Daikichi zal zich al snel hechten aan Rin die alsmaar meer openbloeit. Toch vindt hij het sneu dat het meisje haar moeder niet kent. En hij wil zich voorbereiden op de dag dat Rin vragen zal stellen over haar moeder. Daikichi opent daarom de zoektocht naar de identiteit van Rins moeder…

Un drôle de père is een prachtige manga! Slice of life, maar wat voor een life! Het is prachtig te zien hoe Daikichi moeite doet om z’n leven aan te passen aan dat van het meisje, en het is even prachtig om te volgen hoe Rin zich op haar beurt aanpast aan het leven bij de onhandige vrijgezel. Twee eenzaten die op elkaar steunen en elkaars vertrouwen zullen winnen.

Deze driedelige reeks is het eerste, grote succes van Yumi Unita die een van de mangaka’s is die recentelijk zo populair geworden zijn bij het vrouwelijke publiek. Un drôle de père is een eenvoudig, simpel verhaal dat doorspekt is met een gevoelige dosis humor en vooral veel menselijke gevoelens. Daikichi die een doorsnee leven leidt, maar dankzij Rin eindelijk zin zal geven aan z’n leven. Een universele oerboodschap, me dunkt.